Comentariul autorului
Mobilierul realizat pentru Pieța Huet este un mobilier amovibil, reversibil și relocabil dar născut din condițiile specifice și de înțelegere a contextului respectiv. Sensul proiectului a fost acela de a conforma locuri și de a aduce oamenii în piață, de a schimba accepțiunea pieței urbane de astăzi, de a crea locuri unde ei să se oprească sau chiar de a face posibilă funcționarea unei piețe agroalimentare volante.
Mobilierul este independent de construcții, nu impune tăierea niciunui arbore, ba chiar mai mult, face o reverență naturii intrând în dialog cu aceasta, conformând prin geometria propusă locuri la umbra copacilor. Proiectul conformeză prin geometria lui zone până la care ulterior se pot deschide posibile spații și dotari publice în Piața Huet. În gândul nostru era ideea unui gest ca o coasere a frontului construit al caselor cu spațiul pieței.
Am reperat astfel zone unde am propus activități asemănătoare. Acest asemănător dar totuși nuanțat a stat la baza realizării mai multor tipuri de mobilier ce servesc scopuri diferite: bancheta „vă vedem”, băncile „zigzag” respectiv băncile „licheni”.
Mobilierul din zona sediului PSD, bancheta „vă vedem”, a fost inspirat de imaginea “Lanțul Baltic” din 1989 când oamenii au facut un lanț uman unindu-și brațele. Această referință ne-a inspirat în realizarea mobilierului lung, pus in fața clădirii, orientat frontal, asemnator demersului „vă vedem”. Această banchetă lungă excede locul prin lungimea ei dar este raspunsul dat unei istorii in preajma PSD-ului.
Băncile „zigzag”, gestul coaserii cu rol multiplu. Poziția sa delimitează zona până la care s-ar putea extinde funcțiunea publică a clădirilor de pe acea latură a pieței. Mobilierul este realizat din tolă metalică vopsită in câmp electrostatic, vopsea gri-verzui in ton pastelat pentru discreta așezare în cromatica locului. Această bancă este o “coasere” a frontului cu spațiul pieței, un zigzag printre copaci, punând în valoare natura și sugerând acest gest fluid ce inconjoară biserica.
Prin acest mobilier din loc în loc pe lungimea lui se poate trece dintr-o parte în alta si el este ca o țesere a aliniamentului copacilor, țesându-se în jurul alveolelor spațiilor verzi ce sunt la baza trunchiurilor copacilor. Mobilierul nu obturează căile de circulație pietonală și auto.
Băncile „licheni” sunt elemente modulare amplasate unele lângă altele conformând spații pe sub copaci. Sunt o reverență adusă naturii, geometria lor împrumutând din maniera de creștere a naturii. Ele sunt realizate într-o matriță din fibră de sticlă turnate din beton.
În piața liceului se propune un mobiler sub forma unor forme cilindrice, semisferice, ca niște “piețe” lumininoase pe care poți sta sau să te întinzi. Aceste corpuri ar raspândi lumina la baza lor, prin banda led incorporată si ascunsă de detaliul care distanțează mobilierul de pardoseală.
Alte lucrări cu aceiași autori: