ro | en
Loc de Întâlnire și de Odihnă

Loc de Întâlnire și de Odihnă

Autori: arhitect Florin Cobuz, arhitect Tamina Lolev
Birou de proiectare: SC Nod Makerspace SRL

Colaboratori:
Maker Marcel Mincu
Maker Lucian Chiricuță
Maker Paul Budan
Maker Bogdan Maltezeanu
Parteneri proiect: Holver România și Bosch Scule Profesionale

Comentariul autorului

În fosta Industrie a Bumbacului din București, își desfășoară activitatea o comunitate de creativi. Fostele spații industriale, anterior nefolosite, au fost transformate rând pe rând, începând din 2015, într-un hub cultural și creativ. Misiunea acestuia este aceea de a genera acest mediu durabil unde antreprenorii creativi găsesc resursele necesare pentru a-și testa, construi și dezvolta proiectele. În subsidiarul acestei misiuni, se citește și aspirația hubului și a comunității de a contribui activ la îmbunătățirea mediului urban. În primii ani, resursele hubului au fost folosite cu precădere pentru transformarea și dotarea spațiilor interioare. Odată cu schimbările sociale și economice, așa cum este pandemia, organizația mamă își adaptează planul de funcționare pentru a rezista din punct de vedere economic alături de membri comunității. Astfel, reconversia spațiilor nu încetează, fiind acum un proces mult mai puțin vizibil, dar continuu – spațiile de evenimente se transformă în spații de lucru aerisite, spațiile publice interioare devin exclusiv spațiile comunității. Nevoia de dotări exterioare devine acută. Cum 2021 a fost un an mai blând cu oamenii și organizațiile față de 2020, anumite resurse sunt direcționate și către spațiul public exterior, pentru a crea un loc necesar – lipsă.
Tema primită a fost aceea de a crea un obiect reprezentativ hubului, vizibil din stradă, un loc de întâlnire, de odihnă, de socializare și un spațiu atractiv pentru o comunitate dinamică, supusă permanent la tensiuni interne și externe, asemenea oricărei bucăți de societate românească.
Locul de întâlnire și de odihnă a fost proiectat în spiritul comunității și al spațiilor alături de care se așează și pe care le deservește. Dinamic, în tensiune, multifuncțional, nici un element nu e doar un element, ci 3 în același timp.



2021
Arhitectură construită
Peisaj și spațiul public
Powered by: