ro | en
Casa Yoga
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectură de portofoliu / amenajări de interior”

Casa Yoga

Autori: arh. Andreea Irimia, arh. dsg. Bogdan Ioniță
Birou de proiectare: AEK design studio

Comentariul autorului

Conceptul amenajării se concentrează în mod deosebit pe proporția saltelelor de yoga, generând nu doar un ritm ordonat la nivelul percepției estetice, cât și o clară organizare funcțională a spațiului, ținând cont de principala activitate desfășurată. Clădirea însăși se adaptează sitului pe care este amplasată, cu module specifice orientate diferit, exprimând astfel actul de respirație și sentimentul de eliberare care favorizează o atmosferă liniștită, caldă, meditativă și contemplativă.
Materialele durabile, inclusiv elementele prefabricate, sunt utilizate integral, pe o structură aparentă, vizibilă atât în interior, cât și în exterior. Din punct de vedere al modularității structurii, proiectul permite o dezvoltare ulterioară, subliniind flexibilitatea și sustenabilitatea unei astfel de intevenții.
Organizarea funcțională a spațiului este atent studiată, cu tratamente specifice atât pentru zonele comune, cât și pentru cele private. Există o separare clară a traficului și utilităților, care permite spațiilor private să fie prevăzute cu deschideri separate. Spațiile de serviciu sunt amplasate sau cuplate eficient, asigurând un flux continuu în întreaga clădire.
Clădirea se compune din volume armonios alipite, acoperite cu tablă fălțuită de culoare verde-oliv, care creează o legătură vizuală cu mediul natural. Panourile verticale de placaj sunt finisate în nuanțe pastelate armonioase. Pasajele de legătură conduc către camerele de cazare, mobilierul personalizat și finisajele pardoselilor creând trasee clar definite și direcții de perspectivă. O "cutie verde" centrală servește ca un modul multifuncțional, integrând diverse funcții comune și de serviciu. Spațiile convertibile din cadrul clădirii permit închideri temporare prin utilizarea panourilor sau draperiilor, modificând caracterul spațiilor și adăugând versatilitate intervenției.
Structura în sistem prefabricat din CLT dictează ritmul elementelor structurale verticale și orizontale și este consistent atât în interiorul, cât și în exteriorul clădirii. Clădirea este proiectată pentru a se adapta zonelor cu precipitații semnificative, prezentând pante specifice ale acoperișului, pasarele de legătură și platforme de lemn susținute de o structură de lemn cu picioare metalice ajustabile.
Spațiile interioare sunt tratate cu finisaje corespunzătoare funcțiilor lor specifice. Astfel, holul de acces, lobby-ul, zona de bucătărie și dining, zona de practică yoga, livingul și unitățile de cazare sunt toate proiectate cu materiale și dispuneri adecvate pentru a le îmbunătăți funcționalitatea și atractivitatea estetică. Unitățile de cazare variază ca planimetrie și intervenție, însă ambele tipuri păstrează aceleași funcțiuni și se încadrează în aceeași suprafață.
Prin finisajele de tencuială de culoare deschisă pentru plafoane și cele din lemn și rășini pentru pardoseală, se conturează un spațiu care este atât adaptabil, cât și profund conectat la principiile temei principale. Selecția atentă a materialelor, elementelor structurale și organizării spațiale reflectă un angajament pentru sustenabilitate, confort și crearea unui mediu liniștit.