ro | en
Design sustenabil în ospitalitate: conceptul unui restaurant italian

Design sustenabil în ospitalitate: conceptul unui restaurant italian

Autori: arh. int. Radu Calin, arh. int. Adrian Gaita, arh. Andra Calin, arh. int. Irina Herascu, arh. Andreea Iacob, arh. Diana Dachin
Birou de proiectare: Picktwo Studio

Comentariul autorului

Ca răspuns la provocările de mediu cauzate de industria modei, căutarea și stilizarea hainelor second-hand au devenit tendințe importante. În mod similar, achiziționarea de mobilier second hand a câștigat popularitate, în special în rândul tinerelor generații.

Așadar, de ce să nu aplicăm aceleași principii în designul pentru ospitalitate? Conceptul nostru, Un Restaurant Italian, a început ca un joc de creare a unei atmosfere unice folosind piese aleatorii, care pot fi ușor înlocuite cu piese second-hand găsite în târgurile și piețele de vechituri din București. Renunțând la ideea modernistă conform căreia fiecare element trebuie proiectat special pentru fiecare colț al clădirii, ne-am dat voie să lucrăm cu resursele care deja există și să fim flexibili.

Concept

Designul propus este imaginat într-o clădire interbelică existentă, tipică pentru centrul Bucureștiului – clădiri adesea neglijate din cauza costurilor ridicate de renovare. Ne-am imaginat spațiul păstrând finisajele și podeaua originale, adăugând doar câteva detalii minimale pentru a le oferi un nou aer.

Pentru a putea controla estetica spațiului, o structură din metal negru funcționează ca element unificator, legând între ele mobilierul și decorațiunile adunate din diverse surse. Această structură servește și un scop practic, protejând pereții și tavanul prin susținerea elementelor de semnalistică, corpurilor de iluminat și a altor elemente, eliminând nevoia de a perfora structura existentă.

Estetica eclectică, bazată pe refolosirea obiectelor

Păstrând aceeași filosofie de flexibilitate și sustenabilitate, am folosit perne ca decor pe pereți, haine vechi, televizoare și alte elemente ce se găseau în casele în care am crescut pentru a evoca farmecul unei locuințe. Această abordare reduce nevoia de a cumpăra decor nou, oferind restaurantului o atmosferă intimă.

Extindere și Adaptabilitate

Clădirile vechi prezintă adesea dificultăți pentru persoanele cu probleme de accesibilitate, din cauza încăperilor înguste și a scărilor. Pentru a rezolva această problemă, o structură metalică ce extinde clădirea, adaugă un spațiu interior-exterior la nivelul solului. Această extindere funcționează ca un tampon termic, îmbunătățind eficiența energetică a structurii existente, în timp ce îmbunătățește accesibilitatea.

Această expansiune adaptabilă permite restaurantului să penetreze țesutul urban al Bucureștiului. Un aspect important este introducerea unor facilități sanitare spațioase și accesibile, concepute special pentru persoanele cu dizabilități, asigurând astfel incluziunea. De asemenea, utilizarea unui pardoseli continue elimină barierele, oferind o tranziție lină între diferitele zone ale spațiului.

Această abordare creează, în ansamblu, un mediu primitor și călduros, care îmbrățișează sustenabilitatea, flexibilitatea și accesibilitatea pentru toți oaspeții.



2024
Arhitectură de portofoliu
Amenajări de interior
Powered by: