Comentariul autorului
Endless Light este o explorare poetică a luminii, combinând forma cu funcționalitatea. Inspirată de Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuși, această lampă modulară reinterpretează o estetică atemporală într-o manieră contemporană, folosind de data aceasta lumina și plasticul reciclat ca materiale. Structura este formată din module care sugerează continuitatea atât formală cât și prin prisma reutilizării plasticului care continuă să existe sub o formă metamorfozată din trivial în artă. Endless Light are un design versatil, modularitatea permițând multiple configurații și adaptându-se cu ușurință spațiului ca lampă de podea, de birou sau suspendată, putând avea diferite dimensiuni.
Sustenabilitatea se află la baza designului Endless Light. Lampa este printată integral din PET-uri și ambalaje de unică folosință provenite din industria medicală. Utilizând ca unitate de măsura sticla de plastic, în realizarea lămpii cu înălțimea de 1.30m au fost reciclate 160 sticle de plastic. Lampa realizată are o greutate de 2418 grame, fiind ușor de plasat și reconfigurat. Procesul de printare 3D a durat între 60 și 74 de ore în funcție de dimensiunea lămpii. Fiecare aspect, de la materialele folosite până la metoda de producție, subliniază importanța designului sustenabil. Designul este optimizat în așa fel încât post-procesarea și producerea de resturi este minimă. Forma și suprafața este obținută prin optimizarea designului și jocul cu parametrii de printare și nu sunt utilizați adezivi, vopseluri, îmbinări metalice sau orice alt material astfel fiecare modul este realizat dintr-un singur material ce poate fi reciclat din nou. La sfârșitul ciclului de viață, lampa poate fi complet reciclată, simbolizând potențialul continuu de regenerare și transformare. Astfel, obiectul creat poate avea dimensiuni infinite, dar și vieți infinite.
Endless Light reflectă viziunea studioului Project Para, unde estetica, sustenabilitatea și funcționalitatea se îmbină optim. Abordarea exploratorie a designului implică în general un vocabular cu forme simple: cercuri, pătrate, triunghiuri care capătă volum și se intersectează, rezonând cu geometria clară a mișcării moderniste. Scopul stilistic al studioului Para este de a transcende sezonalitatea, tendințele și de a lucra cu un design simplu și atemporal, cu forme care exprimă echilibru și simetrie. Endlesslight reprezintă legătura dintre trecut și viitor, între sculptura clasică și noile posibilități ale designului.