ro | en
Anuala de Arhitectură » Ediţia 2009 » Spațiul Public Contemporan
Ediţia '09: prezentare | înscriere | proiecte | premii | imagini

Conferință - Spațiul Public Contemporan

22 mai 2009, Sala Frescelor (UAUIM), ora 9.30

Eveniment organizat de prof. dr. arh. Augustin Ioan în parteneriat cu Centrul de Cultură Contemporană din Barcelona (CCCB)

Conferința face parte dintr-un proiect inițiat de prof. arh. Augustin Ioan prin care se urmărește stabilirea unui schimb de experiență între CCCB și comunitatea arhitecților din România. Evenimentul propune abordări diverse ale spațiului public, participanții fiind atât arhitecți, cu experiență în planificarea urbană, cât și filosofi, teoreticieni ai spațiului urban. Printre vorbitori se va afla și directorul actual al CCCB, Josep Ramoneda, care a predat filosofie contemporană timp de aproape 20 de ani, a fost director al Institutului de Stiințe Umane între 1986 și 1989 și director-fondator al colecției „Texte Filosofice” de la editura 62. De asemenea, este membru în comitetul editorial al cotidianului „El Pais” unde încă publică în mod regulat. Lista completă a participanților la conferință: Josep Ramoneda (director al CCCB), Andrei Țăranu (analist politic), Jordi Puntí (scriitor), Ciprian Mihali (filosof), Lluis Ortega (arhitect), Augustin Ioan (arhitect) și Itziar González (arhitect; Consilier pentru districtul Ciutat Vella din Barcelona).

Vineri, 22 mai 2009

Vineri 22 mai, cu incepere de la orele 10:00, a avut loc in Sala de Consiliu a Universitatii de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” Bucuresti, o conferinta prilejuita de tema centrala a Anualei, Spatiul public contemporan, organizata de prof. dr. arh. Augustin Ioan in parteneriat cu Centrul de Cultura Contemporana Barcelona.

+11

Evenimentul a fost urmarit cu mare interes de un public tanar si numeros. Moderatorul discutiilor, Augustin Ioan, i-a avut ca invitati din partea romana pe Vicepresedintele OAR Filiala Bucuresti, Mario Kuibus, iar din partea catalana pe directorul Centrului de Cultura Contemporana din Barcelona, dl. Ramoneda, care a formulat o serie de consideratii asupra calitatilor spatiului public, cu exemple desprinse, evident, din istoria apropiata a orasului pe care il reprezinta. In continuarea prezentarii, Augustin Ioan a initiat o discutie despre sensurile spatiului public in diferitele lui lecturi, de la simplul cetatean pana la specialistul cel mai avizat, care a purtat asupra diferentelor notabile de perceptie si atitudine ale diferitilor actanti fata de realitatea numita spatiu public. Discutiile au continuat in sedinta deschisa atat in timpul diminetii, cat si seara, dupa orele 17,00.

Sâmbătă, 23 mai 2009

+11