Anuala de Arhitectură » Ediţia 2009 » Public Spaces in Lively Cities
ro | en

Conferinţa „Public Spaces in Lively Cities” susţinută de arhitect Ulrik Nielsen, Jan Gehl Architects (DK)

19 mai, Sala Dalles, ora 18.00

Conferinţa arhitectului Ulrik Nielsen va constitui un eveniment central în contextul dezbaterii Spaţiului Public în cadrul Anualei 2009. Arhitecţii români vor avea prilejul de a dialoga cu realizatorii unora dintre cele mai importante strategii de regenerare urbană de la ora actuală.

Arhitectul Ulrik Nielsen este asociat al biroului de consultanţă urbană Gehl Architects din Copenhaga, unul dintre cele mai importante nume în ceea ce priveşte proiectarea şi remodelarea spaţiilor publice contemporane. Cu o experienţă importantă, atât locală, cât şi internaţională, în domeniul planificării strategice, Ulrik Nielsen coordonează în prezent, în colaborare cu Studio Libeskind (USA), un proiect major de remodelare pentru Port of Belgrade.

În conferinţa de la Bucureşti, Ulrik Nielsen va prezenta câteva dintre proiectele publice de succes ale biroului Jan Gehl Architects, care a oferit de-a lungul timpului consultanţă pentru oraşe din Europa, America de Nord, Australia, Japonia, Singapore şi Arabia Saudită, şi va discuta totodată principiile de lucru şi de abordare a spaţiilor publice urbane în viziunea biroului danez. O atenţie specială va fi acordată proiectului din Belgrad, având în vedere apropierea de contextul local al României. |n final, arhitectul va discuta pe scurt situaţia Bucureştiului, încercând să ofere drept exemple anumite proiecte şi să semnaleze posibilităţi de regenerare.

Gehl Architects şi-au propus să amelioreze şi să dezvolte viaţa publică în spaţiile urbane contemporane prin proiecte îndrăzneţe, vizionare, care trec de sensurile consacrate ale domeniului public. Jan Gehl este de altfel autorul unor lucrări de referinţă în domeniul designului urban: „Life Between Buildings”, „Public Spaces – Public Life” şi „New Urban Spaces”, traduse în mai multe limbi şi distribuite la nivel internaţional.

Imagini de la conferinţă

Marti, 19 Mai 2009, Sala Dalles a gazduit conferinta cu titlul Public Space in Lively City (= Spatiul public in orase animate), sustinuta de arhitectul danez Ulrik Nilsen, membru al biroului de arhitectura Jan Gehl Architects.

Conferentiarul si-a propus sa sustina, in prezentarea realizata, puncte de vedere teoretice privind urbanismul actual cu exemple practice provenite din activitatea biroului din care face parte. In linii generale, biroul pare sa promoveze un concept modernist-functionalist al orasului, in care accentul se pune pe functiunea necesara si pe consecinta sociala a urmaririi acesteia, chiar daca e vorba de o functionalitate mai soft – sunt create promenade pentru a „umple” de viata anumite zone lipsite de prezenta umana, sunt favorizati pietonii acolo unde exista o preponderenta a circulatiei auto, spatii anonime diurne devin semnificative atractii nocturne samd. Atitudinea este una pragmatica, de sustinere prin activitate a orasului, de infuzie si interventie acuta acolo unde lucrurile ameninta cu stagnarea, iar solutiile sunt simple ca idee si ingenioase ca rezolvari tehnice. De retinut ca interventiile propuse nu sunt, totusi, gesturi de amploare si demonstratie, ci mai curand insertii care se strecoara in tesuturi urbane adeseori bine constituite. Evenimentul s-a incheiat cu cateva scurte referiri la situatia spatiilor publice bucurestene si cu o sesiune de intrebari.


Marţi, 19 mai, a avut loc la Sala Dalles conferinţa „Public Spaces in Lively Cities”, susţinută de arhitectul danez Ulrik Nielsen, asociat al biroului de cercetare şi planificare urbană Jan Gehl Architects. Jan Gehl Architects a oferit consultanşă pentru proiecte de regenrare urbană pe trei continente.

Conferinţa de la Sala Dalles s-a concentrat asupra principiilor de funcţionare ale iniţiativelor de regenerare urbană, privite din perspectiva biroului danez. Ulrik Nielsen a prezentat pe scurt o serie de proiecte propuse şi implementate de biroul danez în Oslo, New York, Mexico City şi Melboune – discutând în amănunt strategia de abordare şi paşii parcurşi în propunerea şi implementarea lor.

De asemenea, Nielsen a prezentat unul dintre cele mai recente proiecte ale Jan Gehl Architects – un proiect de regenerare urbană pentru Belgrad. Nielsen s-a concentrat asupra acestui proiect deoarece între Belgrad şi Bucureşti sunt foarte multe asemănări din punct de vedere urbanistic.

În încheierea dezbaterii, arhitectul danez a vorbit despre problema spaţiului public bucureştean. Nielsen s-a declarat încântat de faptul că străzile Bucureştiului sunt pline de oameni – semn că Bucureştiul este o metropolă activă, cu mult potenţial pentru viitoare dezvoltări urbane. În opinia sa, însă, spaţiile publice bucureştene nu sunt valorificate la adevărata lor valoare – oraşul nu ia în calcul pietonii şi bicicliştii şi nu oferă spaţii urbane de recreere.

La eveniment au participat circa 100 de persoane. Mai multe informaţii despre proiectele realizate de Jan Gehl Architects, puteţi găsi pe: www.gehlarchitects.com