Anuala de Arhitectura București » Proiecte » Ediția 2006 » arhitectură
ro | en

DOROBANȚI OFFICE BUILDING

București
Proiect: arh. Paul Neutrino LUPU, arh. Mihai Liviu RADU, arh. Oana CRIȘAN, arh. Oana AVRAM, arh. Petre GERMAN

Comentariul autorului

Dorobanţi 239 este o clădire de birouri modernă, cu două niveluri de parcare subterană şi şapte etaje, care însumează 11.150 mp. Terenul pe care a fost amplasată clădirea era un teren triunghiular cu faţa la unul dintre cele mai importante bulevarde bucureştene. Clădirea este flancată de două clădiri supradimensionate şi are în spate un district de case istorice.

În cadrul proiectului, s-a încercat respectarea sectorul istoric şi caracterul scăzut al înălţimii acestuia, precum şi reacţia limitată cu clădirile adiacente mai înalte. S-au făcut toate eforturile pentru a împărţi faţada în elemente bine proporţionate astfel încât partea cea mai mare a clădirii să nu fie disproporţionată în comparaţie cu clădirile înconjurătoare situate de-a lungul Bulevardului Dorobanţi.

De asemenea, s-a făcut o alegere conştientă pentru o clădire monocromatică şi pentru limitarea varietăţii de materiale în scopul unei mai bune puneri în valoare a jocului volumetric. Din punct de vedere al proiectării, s-a acordat atenţie deosebită fiecărui detaliu, de la detaliul grindei orizontale în formă de "L" încastrată, din faţa clădirii, până la ferestrele plate, integrate în faţada de cărămidă şi până la baldachinul strălucitor şi bornele sferice pentru îndepărtarea maşinilor parcate ilegal. Suprafeţele mari de sticlă cu grade diferite de reflectivitate se schimbă constant pe toată durata zilei în funcţie de vreme, şi, pe timp de noapte, datorită designului de lumini, revin la viaţă, transformându-se într-o structură de planuri şi volume luminoase. S-a dorit un edificiu care să se integreze şi să completeze ţesutul urban bucureştean mai degrabă decât să facă o declaraţie arhitecturală extravagantă, frivolă şi egoistă.Alte lucrări cu aceiași autori:

Ediția 2017, secțiunea Arhitectura civică și corporate
Nominalizare
Cladire de birouri Ștefan cel Mare
arh. Mihai Liviu RADU, arh. Paul Neutrino LUPU, arh. Liana GHEORGHE, arh. Oana CONSTANTIN, arh. Codruța COTÂRLEA, arh. Bogdan LUPU, arh. Joshua VIZZI, arh. Matei DENEȘ, arh. Oana CRIȘAN, arh. Lorena BULUMAC, arh. Thodhoraq STOJANI, arh. Amelia SAVA, arh. Kirby DAVIS, arh. Raluca IGNAT
Ediția 2015, secțiunea arhitectura socio-culturală
Centru de afaceri Pitești
arh. Mihai Liviu RADU, arh. Paul Neutrino LUPU, arh. Codruța COTÂRLEA, arh. Oana CRIȘAN, arh. Raluca IGNAT, arh. Matei DENEȘ