ro | en

Spațiu interstițial

Autor: stud.arh. Jean CRAIU

Comentariul autorului

Prolema nu a pornit de la rezolvarea unui program de arhitectura ci de la cercetarea unei probleme a orasului, respectiv a orasului Bucuresti.

El nu a avut o evolutie uniforma din punct de vedere al tesutului urban, lucru care se resimte in prezent prin solicitarea excesiva a zonelor centrale.

Situl ales este localizat in imediata vecinatate a doua astfel de nuclee - intre Piata Victoriei si Piata Romana , importante puncte economice, culturale si sociale.

O problema in aceasta situatie o reprezinta dezechilibrul rezultat din faptul ca activitatile sunt concentrate " la strada ", iar partea de tesut dintre marile artere nu rezolva eficient tensiunea dintre poli.

In aceasta zona tesutul specific locuirii incepe sa adaposteasca din ce in ce mai multe activitati economice.

Faptul ca nu exista spatii care sa se adapteze unei folosiri din ce in ce mai diversa si intensa a unui anumit tip de tesut duce la disfunctii : - trafic intens, locuri de parcare insuficiente, lipsa spatiilor de interactiune sociala, lipsa de intimitate. Se ajunge la o situatie in care exista riscul degradarii tesutului urban prin sufocare.

O solutie ar fi transformarea voluntara a unei portiuni de tesut intr-un contra-punct la polii din zona.

Proiectul se dezvolta pe aceasta ipoteza - sacrificarea unei zone mai putin valoroasa in scopul regenerarii tesutului si oferirii de alternative. Intentia de refacere porneste de la pastrarea elementelor esentiale, specifice zonei, integrate intr-o expresie arhitecturala moderna, capabila sa raspunda noilor necesitati.

In urma concluziei de analiza urbana am considerat ca situl cel mai potrivit pentru o astfel de intrare este cel delimtat de str. Vasile Alecsandri, str. Caderea Bastiliei, si str. Povernei.