ro | en

Locuințe colective bd. Regina Maria

Autor: stud.arh. Robert Mihai BAȘCA

Comentariul autorului

Situl ales este situat in zona centrala a orasului, pe B-dul Regina Maria, vis-a-vis de ansamblul Mitropoliei, la intersectia cu str. C-tin Silvestri.

Amplasamentul eliberat de o functiune neadecvata pentru o zona centrala, o fosta baza de aprovizionare a unui minister, - fiind indicat sa fie reconvertit in destinatie rezidentiala, s-a propus edificarea unei cladiri de locuinte colective cu 14 apartamente, avand regim de inaltime S+P+4E, in concordanta cu prevederile PUZ - zone protejate construite - Municipiul Bucuresti.

Potrivit acestuia, pentru aceasta zona protejata nr.9, se stabileste POT max. 65% CUT max.3,2 , inaltimi admise de max.16 m. si front la strada, aliniat la cornisele acestui bulevard de factura haumaniana. Se mai admite realizarea unui element arhitectural ce poate depasi cu 3 m. inaltimea maxima de 16 m. pe cel mult 1/3 din lungimea fatadei.

Prin noua constructie propusa, se prevede integrarea in sit, cu particularitatea realizarii unui intrand pe frontul stradal al bulevardului cu cladirile pozitionate pe aliniament, ca o binevenita solutie de alveolare a acestui front liniar continuu.

Intrandul preconizat se sustine si se amplifica prin imediata vecinatate a cladirii unei gradinite, - singura retragere existenta pe bulevard intre Piata Unirii si str. 11 Iunie.

Alveola creata se considera ca este si o potrivita replica urbana laturii opuse a bulevadului, a inverzitului deal al Mitropoliei, bogat plantat cu arbori.

Compozitia volumetrica propusa a avut in vedere realizarea unui volum major retras de la aliniamentul stradal, pozitionat pe limita posterioara de propritate, mascand calcanele existente. Volum principal este trat uniform fiind fundal pentru corpul secundar aflat la bulevard. S-a urmarit orientarea fatadei spre incinta cu rapel la aliniamentului oblic al fatadei cladirii vecine.

Diferenta de inaltime a cladirilor alaturate se solutioneaza prin trecerea treptata de la inaltimea parterului inaltat al gradinitei (echivaland cu P+1E), prin retragerile succesive prevazute la etajele 2,3 si 4.

Pe latura cu str. Silvestri, alveola incintei se inchide printr-un volum mai scund amplasat in fata corpului principal, care se percepe ca un fundal major dominant, pentru corpul secundar avansat pana pe aliniament, cu regim de inaltime de numai S+P+1E, la nivelul cladirii de pe latura opusa a intersectiei si replica a acesteia.

Astfel se respecta si alinierea pe frontul strazii, stipulat prin PUZ pentru bulevard.

In alveola rezultata se propune amenajarea unei "gradini de incinta" organizata cu aplicarea principiilor Feng-Shui, urmarind utilizarea si pozitionarea componentelor spatiale si decorative ale gradinii: copacii, plantele decorative, oglinzile de apa, bancile, denivelarea platformelor cu gazon si pavimente variate, pe cat posibil echilibrand relatia Yin si Yang ale campurilor de energie.

Gradina din incinta alveolara se regaseste si in multe alte locuri ale imobilului, in curtile de lumina posterioare, pe terasa corpului secundar si pe cele ale retragerilor succesive de nivel, apropiind spatiile verzi si de unitatile de locuire etajate.

Se mentioneaza preocuparea pentru asigurarea in apartamente a unor spatii organizate functional si rational, cu un ridicat nivel de confort.

De asemenea se evidentiaza grija pentru aplicarea tehnologiilor moderne care asigura durabilitate, protectie ecologica si economie de energie.