Anuala de Arhitectura București » Proiecte » Ediția 2017 » Cercetări și viziuni prin arhitectură – carte de arhitectură
ro | en

Biserici de lemn. Ghid pentru lucrări obișnuite de întreținere și reparații

Autor: arh. Raluca MUNTEANU
Colaboratori: Editor: Mirela Duculescu
Grafică: Octavian Carabela
Consultanți științifici: Ana Chiricuță. Cristina Dăneasa, Șerban Sturdza

Like

Comentariul autorului

Acest ghid este gândit ca un manual pentru comunităţile rurale din România care doresc să utilizeze şi să întreţină corect bisericile de lemn din sate. El poate fi folosit ca sursă de inspiraţie şi pentru alte zone decât cele incluse în programul 60 de biserici de lemn, început în 2009 la iniţiativa arhitectului Şerban Sturdza. Atunci, Ordinul Arhitecţilor din România şi Fundaţia Pro Patrimonio au demarat intervenţii de urgenţă pentru de bisericile de lemn din judeţele Sibiu, Hunedoara, Gorj şi Vâlcea, majoritatea biserici de cimitir, deseori abandonate, toate clasate ca monument istoric şi aflate în stare gravă de degradare structurală și artistică. Ghidul a fost realizat cu sprijinul Institutului Băncii Europene de Investiţii în cadrul programului Cele mai periclitate 7 situri de patrimoniu din Europa (The Seven Most Endangered Heritage Sites in Europe) derulat în parteneriat cu organizaţia Europa Nostra, care a inclus în 2014 și bisericile de lemn din România.
Ideea de a întocmi ghidul a pornit de la discuţii cu preoţi şi primari ce au în administrare biserici vechi de lemn, așezate în cimitire și părăsite de enoriași. Ghidul a fost gândit să fie accesibil pentru oricine şi oferă îndrumări pentru acţiuni simple de întreţinere, dar şi pentru a înţelege procesul complex de reparaţie, dacă este cazul.Alte lucrări cu aceiași autori:

Ediția 2017, secțiunea Cercetări și viziuni prin arhitectură – intervenții și experimente de arhitectură
Noul MNIR
arh. Alexandru-Iulian OPRIȚA, arh. Larisa RATOI, arh. Raluca MUNTEANU
Ediția 2016, secțiunea arhitectură rezidențială – locuințe individuale
Casă Pasivă - Bragadiru
arh. Raluca MUNTEANU
Ediția 2013, secțiunea carte de arhitectură
Ghid de construire în zona de dezvoltare durabilă a Parcului Național Piatra Craiului
arh. Raluca MUNTEANU
Ediția 2013, secțiunea carte de arhitectură
Arhitectura româneasca în detalii - Locuințe
arh. Emilia ȚUGUI, Ana Maria MUREȘANU, Paula Ema GLĂVAN, Diana STĂNCIULESCU, Raluca TIMIȘESCU, Dragoș TOMA, Cristina PANĂ, Tudor SAIDEL, Kázmér KOVÁCS, Mircea BÂRNAURE, Georgiana BUTULESCU, Mădălina COMAN, Liviu GLIGOR, ing. Dragoș MARCU, Alexandra MAIER, Adriana MĂGERUȘAN, arh. Raluca MUNTEANU, Roxana ȘURCĂ, Dominica MACRI, Anna CIEPIELA, Ciprian ISAAC
Ediția 2008, secțiunea studii și proiecte
Ansamblu locuințe Parcul Copilului
arh. Raluca MUNTEANU