ro | en
  • Nominalizare la secțiunea „Cercetări și viziuni prin arhitectură – carte de arhitectură”

Kenneth Frampton, Arhitectura modernă: o istorie critică

Autori: Magda Teodorescu – Coordonator traducere, arh. Miruna Stroe – Consultant științific, arh. Ilinca Păun Constantinescu – Consultant științific, arh. Toader Popescu – Consultant științific / Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”
Colaboratori: Asistenți traducere: Beatrice Badea, Maria Ionescu, Mădălina Moga
Prefață: Ana Maria Zahariade

Comentariul autorului

Traducerea cărții „Arhitectura modernă. O istorie critică” de Kenneth Frampton face parte din proiectul de anvergură „Cărți fundamentale pentru arhitecți”, care își propune traducerea unor opere considerate esențiale pentru tinerii arhitecți și care lipsesc din bibliografia în limba română. „Arhitectura modernă” este cea de-a treia carte din această serie.
Recunoscută drept una dintre lucrările de bază ale istoriografiei universale de arhitectură, cartea lui Frampton este, simultan, o narațiune istorică în sens clasic, erudită și cuprinzătoare, și o lucrare „operativă” (pentru a folosi termenul autorului), care își asumă și o poziție critică și etică menită să orienteze evoluția viitoare a arhitecturii.
Deși de o certă valoare didactică, cartea este accesibilă și atrăgătoare și pentru publicul larg, fiind una dintre cele mai fascinante povești ale modernității. Ajunsă la a patra ediție după publicarea inițială din 1980, cu fiecare ediție subsecventă revizuită și extinsă cu un capitol nou, menit să o aducă „la zi”, „Istoria critică” a lui Frampton este, probabil, în acest moment cea mai importantă lucrare de acest gen accesibilă în limba română.



Alte lucrări cu aceiași autori: