Anuala de Arhitectura București » Proiecte » Ediția 2017 » Arhitectura locuinței
ro | en
Premiul secțiunii „Arhitectura locuinței”

O casă-vagon în București

București, România
Autor: arh. Mihai DUȚESCU – Șef de proiect / Autor / Autor

Like

Comentariul autorului

Această casă de dimensiuni reduse a fost construită pe un teren de 160 mp într-una din mahalalele tipice ale Bucureştiului; mai exact, într-un cartier cu locuinţe individuale caracterizat printr-o densitate semnificativă, fără niciun fel de calităţi arhitecturale, însă cu un anumit farmec şi cu o populaţie multi-etnică ce încă păstrează în bună măsură un stil de viaţă pitoresc şi liniştit, undeva între rural şi urban.
Proiectul îşi propune să recupereze tipologia specific bucureşteană de casă-vagon – un tip de casă dezvoltat din adaptarea casei rurale la parcelele mici şi înguste ale oraşului. E lipită de una din laturile lungi ale terenului şi câteodată de calcanele celorlalte case vecine; de obicei are ferestre pe cel mult 2 faţade, se desfăşoară în profunzimea lotului şi păstrează o curte / grădină lungă şi îngustă, de-a lungul faţadei principale, care de obicei e şi cea mai însorită faţadă.
Un amănunt esenţial: costul unei astfel de case (inclusiv terenul) este relativ acelaşi cu al unui apartament de 4 camere, dar cu o suprafaţă şi cu facilităţi mult mai reduse, situat într-unul din noile ansambluri imobiliare răspândite ubicuu prin Bucureşti.Alte lucrări cu aceiași autori:

Ediția 2016, secțiunea arhitectură și spațiu public – intervenții și acțiuni în spațiul public
Nominalizare
Primar pentru 10 minute
curator Raluca VOINEA, arh. Ștefan GHENCIULESCU, arh. Constantin GOAGEA, arh. Cosmina GOAGEA, artist Daniela PĂLIMARIU, Iuliana DUMITRU, arh. Mihai DUȚESCU
Ediția 2007, secțiunea fotografie de arhitectură
TORRE DE GAS NATURAL, BARCELONA
arh. Mihai DUȚESCU