ro | en
Nominalizare și Premiul Wienerberger

Locuinte E+MS

Galați, jud. Galați, România
Autor: arh. Ina Elena Stoian / ShiftSpace
Colaboratori: structura: ing. Vasilica Petrescu
peisagist: ing. peisagist Mirela Dragos
colaboratori arhitectura: arh. Raluca Popa, stud arh Andrei Grigore, stud arh Raluca Primejdie

Comentariul autorului

Propunerea orientării celor 2 locuințe ale aceleiași familii spre o curte comună a pornit discuția celei mai bune amplasări a acestora. Fațadele curbe și evazarea în plan au condus la evitarea privirilor directe între spatiile importante ale caselor. Locuințele se deschid spre curtea orientată sud - organizată asemeni unui living exterior. În câțiva ani, cu ajutorul vegetației, singura direcție liberă rămâne cea spre centrul curții.
Utilizarea cărămizii a fost o propunere înaintată clientului de la prima vizită pe teren - unde fuseseră depozitate cărămizile rezultate din dezafectarea construcțiilor și pivnițelor vechi. Vegetația din curte, cărămida și lumina acelui moment au rezonat într-o posibilă direcție de abordare a construcțiilor a căror temă nu era nicidecum definită. Reutilizarea cărămizii s-a arătat a fi un bun pretext pentru a oferi o alternativă la imaginea din ce în ce mai plată a Galațiului.
În final orașul a primit o textură nouă: gardul și fațadele sudice au fost realizate integral din cărămida. Din curte, locuințele sunt percepute dinamic, datorită alternării planelor drepte și curbe și a jocului geometric al ancadramentelor de cărămidă.



Alte lucrări cu aceiași autori: