ro | en

Casa JC

București, Romania
Autori: arh. Eliodor Streza, arh. Monica Butnaru / Plus Line Design
Colaboratori: Structură: ing. Lucian Rozorea (Rozini SRL)
Instalații: ing. Florin Rășanu (Tesael SRL)
Constructor: Alma Grup Construct

Comentariul autorului

Casa este amplasată între două calcane laterale rezultând împarțirea terenului în două: o curte minimală de acces la stradă și curtea privată din spate amenajată peisager. O a treia "curte" se află in interioarul casei și este reprezentată de golul scării de acces la etaj care strabate casa pe toată înălțimea, din calcan în calcan, și care are la partea superioară un luminator generos.
Acest luminator are și rol de ventilare pasivă prin deschiderea lui electrică.
Pentru eficență energetică casa este izolată cu 15cm de vată minerală bazaltică, iar pe fațada dinspre vest (curte spate) este protejată împotriva radiației solare de o consolă de beton, o pergolă și parasolare din lemn. Aceste sisteme pasive de reducere a consumului de energie sunt completate de panouri solare și încalzire radiantă prin pardoseală.
Placari de lemn găsim și pe fațada est dar și la interior pentru o obține o atmosferă caldă și apropiată de natură. În aceeași idee și curțile au fost plantate cu vegetație, cu perioade diferite de înflorire, pentru a oferi o imagine placută întregul an.
Legătura cu natura (pe teren mic, urban) și eficiența energetică au fost principalele deziderate ale proiectului.Alte lucrări cu aceiași autori: