Anuala de Arhitectura București » Proiecte » Ediția 2019 » Arhitectura spațiului interior / Amenajări rezidențiale
ro | en

UN.APT

Autori: arh. Stefan Pavaluta
vinklu

Like

Comentariul autorului

Piața Națiunilor Unite*, blocul cu “coloane” sau blocul cu “portic”. Tema de proiect a fost clară de la început: un apartament pentru Airbnb în care bugetul și accesorizarea trebuiau să fie la minim. Din acest punct am definit beneficiarul ca fiind “universal”, în scenariul în care apartamentul va fi folosit de turiști de diferite naționalități și vârste. Intentia clară este de a conecta spațiile între ele atât la nivel de finisaj cât și vizual/volumetric. Apartamentul permite o serie de perspective directe, în care poți vedea direct în exterior printr-o altă cameră, lucru mai puțin întâlnit în apartamentele-tip. Suprafața utilă este de aprox. 48mp, o locuire de tranzit compactă. Holul de intrare este conectat cu bucătăria prin finisajul de pardoseală, ce îmbracă și peretele din stânga pentru a oferi un suport cuierului. Peretele dintre spațiul de zi și cel de noapte devine o față interioară și le conectează printr-o fereastră, obținută dintr-un fost gol de ușă. Holul de distribuție între living, baie și dormitor preia rolul unui nucleu prin folosirea unei singure suprafețe ce bordează peretele, se transformă în ușă, dublează spațiul cu o oglindă și are ca terminație intrarea în dormitor. În zona de noapte, poziționarea patului generează spațiul: se raportează cu spatele la living, întorcându-se spre imaginea cu orașul.