ro | en
RMR30

RMR30

Autori: arh. Stefan Pavaluta
Birou de proiectare: vinklu

Colaboratori:
Foto: Radu Malasincu

Comentariul autorului

Dialog
Apartamentul de pe strada Rumeoara din București se află la ultimul etaj al unui imobil din perioada interbelică și conturează capătul străzii. Colaborarea cu clientul a fost o întâmplare și până acum singura de acest gen: m-a abordat online pentru acest proiect, iar de atunci am încercat, cu fiecare pas și trecând prin peste 250 de e-mailuri, să găsim răspunsurile potrivite pentru existent, buget, nevoi.
Un apartament cu 3 camere, în care toate încăperile sunt legate între ele, cu excepția bucătăriei. Inițial, ultima cameră (cea cu balcon) nu era folosită/integrată în locuirea efectivă, ceea ce afecta circuitul interior.
Propunerea clarifica destinatia fiecarei camere, cu o incapere tampon/de trecere intre “functiunile” principale; si atunci: bucataria este conecatata de living si baie prin holul de intrare, livingul de dormitor prin birou, dormitorul de baie prin dressing, cu reciproca valabila in fiecare din cazuri. Finisajele interioare au fost restaurate complet: pardoseli, tamplarii/usi interioare, calorifere, pereti cu racordul la tavane si baghetele de lemn. Intentia in propunerea de mobilare a fost delimitarea finala a unui spatiu interior cat mai curat, cu cate 2 piese de mobilier (fix) ce sustin un dialog intre ele/ cu spatiul/ intr-o imagine generala. Important a fost, dimensionarea potrivita a elementelor in raport cu spatiul existent si spatiul ce ramane a fi folosit.
Bucataria, cu o planimetrie aproape patrata, se inchide cu o piesa functionala si marcheaza central/locul de stat cu o insula. Baia, un spatiu de locuit primeste un finisaj diferit (vopsea de beton) din pricina starii de degradare a pardoselii initiale. Obiectele sanitare sunt pozitionate in oglinda fata de situatia initiala; un mobilier pe toata lungimea peretelui delimiteaza un contur interior clar si integreaza lavoarul, oglinda, depozitari si trasee de instalatii. Cada este cea originala, restaurata si emailata; finisajele de pereti sunt propuse doar in zonele sensibile. Livingul, ramas nemobilat cu piese noi primeste o comoda lunga pe peretele comun cu bucataria. Astfel orientarea zonei de stat poate fi in legatura directa cu biroul sau intoarsa complet. Camera de lucru continea déjà 2 elemente: soba de teracota si canapeaua. Piesele s-au pozitionat (destul de ) natural, biroul pe peretele geamului si o depozitare cu oglinda ca un raspuns la zona de lucru si accesul catre camera urmatoare. Dormitorul (cea mai luminoasa camera) integreaza o singura piesa ce tine patul, are rol de noptiera, si adancimea lui variabila poate fi folosita ca depozitare prin intermediul usilor laterale.
Cromatica generala are ca punct de pornire existentul, destinatia si dimensiunea fiecarei camere. In relatie cu tipologiile de pardoseli, oranj/galben/ burgund combinat cu lemn natur pentru camerele de zi. In baie si zona de noapte, gri/mov/alb/.
Proiectul s-a realizat pana intr-un anumit stadiu; si asa cred ca a fost dorit de la inceput. Fotografiile sunt facute la 3 luni dupa finalizare, timp in care clientul a avut timp sa “locuiasca”. Finalitatea proiectului a avut un moment clar delimitat, dupa care intra, natural, intr- o etapa a dezvoltarii sau locuirii lui prin intermediul clientului.