ro | en
Casă la țară

Casă la țară

Autori: arh. Dragoș Perju, arh. Remus Hărșan
Birou de proiectare: Graphic Industrial

Colaboratori:
Structura: Ana-Maria Popa (DCTS Structuri)

Comentariul autorului

Pe un teren ofertant, de vreo 1500 mp, cu deschidere la un lac, s-a dorit o locuinţă mică.
Terenul nu a mai fost așa de ofertant cȃnd am realizat că are deschiderea la stradă de doar 15 m și lungimea de 100 m, și locuinţa micţ dar cu multe camere, a devenit mare.
Atracţia apei a ramas, insă.
A ramas pentru puţin timp, pentru că ne-am dat seama ca e o falsă atracţie, o baltă ingrădită de un gard necesar și cu o calitate indoielnică, dar totuși cu o prezenţă de necontestat.
Incercările optimiste de a amplasa zona de zi (livingul, diningul) spre lac au eșuat repede și am hotărȃt că este o capcană, așa că am amplasat spre lac bucătaria și evident, terasa acoperită și pregătită cu un loc pentru grătar, in fond o zonă de zi!
Iar lacul insalubru a fost inlocuit cu o mică piscină adusă aproape de casă.
Provocările soluţiilor arhitecturale au fost geometria terenului care a generat un construibil alungit, mulat pe forma terenului, care chiar se frange discret pentru a prelua inflexiunea lotului, panta accentuată care a permis crearea unui demisol și nu in ultimul rȃnd, limbajul arhitectural cu șarpanta atȃt de iubită de oameni, dar perfect integrată stilistic in contextul dat.
Desigur, am incercat sa nu oferim satisfacţia (utilă) a streașinei, și mai mult, am oferit spre stradă o frumoasă faţadă calcan.



Alte lucrări cu aceiași autori: