Anuala de Arhitectura București » Proiecte » Ediția 2019 » Arhitectura construită / Arhitectura spațiului public
ro | en
Premiul secțiunii „Arhitectura construită / arhitectura spațiului public”

substandardPLUS

Autori: arh. George Marinescu, arh. Maria Daria Oancea
Atelier Ad Hoc

Colaboratori
Confecții metalice: Brut Concept și Atelierele Bogman
Contributori: OAR prin Timbrul Arhitecturii, Ruvix.ro și donații individuale

Beneficiar: Direcția de Asistență Socială Sector 2

Like

Comentariul autorului

Proiectul reprezintă un exercițiu de redefinire a limitei, care se foloseste de resursele umane și materiale disponbile pentru a îmbunătății condițiile de locuire ale persoanelor care folosesc zilnic adăpostul de noapte din Pantelimon. Ca reacție la prezența excesivă a gardurilor în spațiul public bucureștean, proiectul propune o nouă formă a delimitării realizată din 48 de unități de depozitare, o zonă de colectare adresată cartierului, un umbrar și o jardinieră. Prezența echipamentelor extinde accesul la bunurile personale pe toată durata zilei și completează programul nocturn de funcționare al adăpostului, îmbunătățind posibilitățile de utilizare a spațiului pentru fiecare locatar și transformând delimitarea existentă dintr-un spațiu de separație într-unul de legătură. Limita este negociată între doua tipuri de spațiu public redefinind relația cartier-adăpost: strada – destinată utilizării în comun și adăpostul - cu acces controlat, aflat în grija administrației publice. Proiectul transformă o situație de margine ( socială şi spaţială ) într-un spațiu cu utilizări multiple, realizând un cadru posibil pentru adăpostire și interacțiune, care ajută la actualizarea parțială a condițiilor de locuire, transformând un adăpost ( oficial ) temporar într-unul ( informal ) semi-permanent.