ro | en
  • Premiul secțiunii „Viziuni și cercetări prin arhitectură” (ex aequo)

Dosar București - ipostaze de locuire a străzii

București, România
Autori: arh. George Marinescu, arh. Maria Daria Oancea / Atelier Ad Hoc
Colaboratori: Confectii metalice: Vertigo Metal Design
Confectii textile: Asined Automotive

Comentariul autorului

Situaţiile de nesiguranţă sau lipsă a adăpostului sunt o prezență constantă în spațiul public bucureștean. Contestate sau ignorate, manifestările zilnice ale acestei crize locale se află într-o zonă de ambiguitate în care 'acasă' și 'pe stradă' se apropie, până la lipsa distincţiei.
În interiorul unei reţele de locuire extinsă care cuprinde locuri, oameni, obiecte de infrastructură urbană, momente de oportunitate şi situaţii de conflict, oamenii străzii locuiesc în spaţii intermediare tolerante unde presiunea economică şi administrativă e slabă.
Dosar București este o cercetare aplicată a practicilor de locuire stradală care își propune explorarea orașului prin prisma celor care îl folosesc pentru adăpost și supraviețuire. Colectarea situațiiilor străzii se face prin practicile a 5 grupuri recurente - colectorii de deșeuri, comercianții stradali, anticarii, boschetarii și parcagii. Demersul e însoțit de construcția unor echipamente de ajutor care reacționează la răspunsurile auto-formulate ale străzii. Pătura-adăpost, Colectorul de cartier si Chicineta Zburătoare sunt 3 dintre structurile care completează ipostaze situate în afara posibilităţilor guvernării instituţionalizate a oraşului.

Comentariul juriului

Comentariu juriului (Constantin Petcou):

De remarcat un număr important de proiecte și cercetări inițiate și dezvoltate în jurul unor teme adesea uitate de programele obișnuite de arhitectură

În același timp, aceste proiecte demonstrează adesea o calitate remarcabilă în analiza unor contexte urbane adesea dificile

Proiectele premiate abordează cele trei teme majore ale dezvoltării durabile (ecologia, economia și socialul). Sunt, în termeni mai preciși, spații abandonate, spații arhitecturale și, în special, homelessAlte lucrări cu aceiași autori:

2016
viziuni și cercetări prin arhitectură