ro | en

Arhiva ca spațiu (non)ierarhic

București, România
Autori: arh. George-Octavian Marinescu, arh. Maria Daria Oancea / Atelier Ad Hoc
Colaboratori: Artist: Iosif Kiraly
Curator: Ruxandra Demetrescu
MNAC Coordonator: Alexandru Oberländer-Târnoveanu

Comentariul autorului

Densitatea arhivei de lucrări din perioada predigitală a lui Iosif Kiraly descrie fenomene reprezentative ca problematica pentru contextul cultural actual: acumularea de informații/ date/ lucrări, depozitarea, circulația și expunerea lor. Arhiva, în cele două ipostaze – începută în comunism, continuată și expusă mai apoi în tranziția către capitalism - oferă prilejul gândirii unui spațiu propriu în sensul dualității ei – atât ierarhic cât și non-ierarhic.
Amplasată în simbolul comunismului - Casa Poporului, expoziția ilustrează ipostaze diferite de expunere a arhivei, materializate printr-o serie de obiecte de mobilier care se ajustează în funcție de tipul lucrării afișate, prezentând la cote diferite fotografii cu formate variate, machete, caiete, tipărituri, plicuri ( rețeaua mail-art ), diapozitive și proiecții video.
Lectura expoziției este dată de legături imateriale de idei, imagini, observații punctuale care crează un dialog între formatele mici ( expuse orizontal ) și cele mari-tablou ( expuse pe pereți ). Parcursul prin expoziție este liber și deschis, oferind modalități variate de a înțelege lucrările, putând astfel construi legături particulare între perioade de creație distincte.



Alte lucrări cu aceiași autori:

2018
Amenajări de interior