Anuala de Arhitectura București » Proiecte » Ediția 2019 » Arhitectura construită / Arhitectură publică
ro | en

Mendeleev 5 Clădire de birouri cu consum redus de energie

Autori: arh. Marina Mihăilă, arh. Cristian Bănică
ARHITECTONIK 2000 SRL

Colaboratori
Structuri: Ing. Cristian Rusanu
Instalatii: Ing. Bogdan Ionita

Like

Comentariul autorului

Mendeleev 5, o structură rămasă nefinalizata pentru aproape un deceniu – se redesenează sub forma unei clădiri de birouri eficientă energetic. Clădirea este îmbrăcată într-o anvelopantă cu un standard ridicat de izolare termică, dublată pe Est, Sud si Vest de o fațadă secundară filtrantă de culoare aurie ce contrastează cu fondul gri al placării cu fibrociment. Intre cele doua layere ale anvelopantei sunt incluse pasarele circulabile – accesibile celor din clădire. Zonele vitrate realizate in tehnologie modulara (fațadă unitised) includ ferestre motorizate ce contribuie la ventilarea și răcirea pasivă a spațiilor. Proiectul original include o combinație de tehnologii inteligente-avansate integrate atât la nivelul anvelopantei cat și in ceea ce privește echiparea internă – cu un sistem de climatizare hibrid conceput si integrat arhitectural. Gândirea arhitecților a fost centrată pe ușurința si ergonomie in utilizare dar și confort subiectiv al utilizatorului final. Astfel spațiul este extrem de flexibil permițând celularizare de 100% - fiecare birou rezultat beneficiind de acces la lumină naturală. Proiectul include terase verzi si la ultimul nivel o terasă de 300 mp, liberă de echipamente , ce oferă o vedere panoramică unică asupra centrului Bucureștiului.