ro | en
Taburet de exterior

Taburet de exterior

Autori: arh. Anca Crețu
Birou de proiectare: MaMd

Colaboratori:
Execuție: Vlad Rebenciuc

Comentariul autorului

Libertatea limitelor este infinită. Limita tangibilă și limita de depășit susțin idea proiectării convingerilor în viitor. Sugerarea limitei prin sugerearea libertății sale în același timp în forma unui singur obiect se află la baza conceptului taburetului. Obiectul propune iluzia unui material greu ce este susținut de un cadru aparent fragil. Istoria lemnului folosit îi subliniază importanța: doi stâlpi de stejar vechi de 63 de ani, recuperați dintr-un depozit dezafectat au fost înzestrați cu o nouă viață. Lemnul provine din construcția locuinței familiei designer-ului, din 1953 și poartă cu sine memoria a patru generații care s-au bucurat de spațiul pe care acesta îl definea.
Punerea în operă a ideii a devenit un proces participativ și cu costuri reduse care a beneficiat de know-how-ul tatălui designer-ului și de imaginația și implicarea creatorului taburetului, fiind considerată o opțiune mai bună decât atribuirea execuției unei persoane externe proiectului. Având în vedere acest lucru, designer-ul a participat la toate fazele proiectului, asumânduși-l și îmbunătățindu-l pe parcursul procesului.
Șezutul, un aliniament de grinzi de stejar, compun partea superioară a scaunului. Urmat fiind de cadrul metalic ce fixează spațiul dintre ele și le dă coerență și percepția ca fiind elemente singulare dreptunghice. Forma pătrată a taburetului este datorată picioarelor din fier beton, acestea fiind triunghiuri ce ating cu vârful în podea pe post de picior, cateta este egală pentru fiecare din cele 4 triunghiuri formând la partea superioară un pătrat. Elementele subțiri ce susțin masivitatea platformei alcătuiesc înpreună forma finală dorind a suspenda greutatea cu elemente zvelte.
Abordarea limitelor naturale a celor doua materiale puse în opera sugerează provocarea depășirii barierelor sociale și temporare în condițiile extreme cu care oamenii se luptă în comunitățile sărace an de an. Prin calitate și prin participare această limită se poate depăși, acest lucru reflectând și paradigma în care lucrează asociația ArhiPera.