Comentariul autorului
Situl, aflat în Ștefăneștii de Jos, o localitate la nord de București, în proximitatea autostrăzii A3, se găsește într-o zonă prevăzută a se dezvolta, în viitor, ca un teritoriu cu caracter industrial și comercial. Până în prezent, toate terenurile din împrejurimi au fost destinate producției agricole, mai exact, cultivării de rapiță și grâu, astfel că intervenția noastră este prima de acest fel, pe o rază foarte mare.
Clădirea constituie sediul grupului de firme Aragon, un constructor român specializat în pardoseli de terrazzo și cuprinde un cumul de funcțiuni complementare caracteristice unui asemenea tip de program: un spațiu de interacțiune cu clienții - showroom pentru mostre de pardoseli și produse din terrazzo, o zona de birouri, depozitari, laborator, spații de producție, vestiare, precum și o parcare acoperită.
Proporția atipică a terenului a fost un element hotărâtor pentru configurația generala a clădirii, acesta având raportul dintre deschidere și adâncime de aproximativ 1/10. Astfel, o dezvoltare liniară a viitorului obiect arhitectural s-a conturat ca fiind, practic, inevitabilă. Luând în calcul aceasta particularitate a sitului, o serie de funcțiuni au fost în consecință organizate pentru procesele de expunere, depozitare și producție.
Un alt reper important preluat din analiza contextului s-a dovedit a fi chiar autostrada București – Ploiești, care, în ciuda faptului că nu constituie un acces pe teren, reprezintă, prin vecinătatea ei, un punct de vizibilitate însemnat asupra clădirii. Acest aspect ne-a sugerat posibilitatea de a lucra cu fațadele într-o manieră aproape grafică, însă folosind litera supradimensionată ca pe un element arhitectural, volumetric, pentru a oferi o vizibilitate către autostrada a numelor firmelor.
Aproximativ două luni pe an, între aprilie și mai, câmpurile care înconjoară terenul, cultivate pe suprafețe mari cu rapiță, înfloresc spectaculos cu flori galben aprins. Această imagine ne-a impresionat la contactul inițial cu situl și ne-a influențat decizia de a folosi aceeași culoare pentru cea mai mare parte a volumului clădirii. Culoarea și textura pământului arat, de un gri foarte închis servesc și ele ca inspirație pentru cromatica fațadelor. Ne place să ne imaginăm că, în viitor, când vecinătățile vor fi, inevitabil, construite, imaginea clădirii va rămâne ca memorie a câmpurilor înflorite de rapiță.
Configurația spațială liniară a clădirii este obținută prin repetarea de 20 de ori, la un pas de 6m, a unui cadru prefabricat de oțel, cu deschidere de 18 m și înălțime liberă de 6.20 m. Aceasta organizare permite existenta unor supante sau etaje, necesare pentru zona de birouri, sala de mese sau ateliere. Cele trei travei pe dubla înălțime de la parter au rol de parcare acoperită.
Fațadele sunt organizate în trei registre orizontale, ceea ce subliniază particularitatea acestei clădiri – lungimea. Din punct de vedere constructiv, fațadele ventilate sunt proiectate în sistem de casete structurale metalice prevopsite. Pentru registrul de la baza, de culoare gri închis, sunt utilizate panouri de 100/60 cm de via rustik - un material din agregate de granit folosit în prezent pentru pardoseli. Registrul de mijloc este realizat panouri de tablă ondulată de culoare galbena, un fundal pentru literele metalice volumetrice. Partea superioara este finisata cu fâșii verticale din tabla prevopsită, cu secțiune transversală triunghiulară. Ferestrele de la etaj sunt marcate în aceeași manieră, însă din tablă perforată.