Comentariul autorului
Hub Ecologic TERRRA
Prezentare generală a contextului
TERRRA Hub din Brezoi este un centru pentru ecologia populară ce promoveaza pastrarea cunoștințelor și meseriilor tradiționale. Acest lucru se realizează prin proiecte de cercetare axate pe ecologie și reziliență, alături de activități educaționale care facilitează noi relații cu lumea naturală. Brezoi, un oraș cu 7.000 de locuitori a avut o importanta fabrică de cherestea care a funcționat până în anii 1990. Astăzi, orașul incearca sa se reinventeze, încurajând dezvoltarea de noi activități precum turismul ecologic și cultural, industriile mici în domeniul lemnului și silvicultura durabilă.
Descrierea hub-ului
Sit-ul are o suprafața totala de 6.000m2 dedicati experimentării și cercetării educaționale, având spații pentru seminarii și ateliere, cazare și teren pentru experimentarea tehnicilor agroecologice și silvicole, precum și pentru eco-prototipare. Sit-ul este conceput pe baza unui layout tipic de gospodărie traditionala : casă, grădină, livadă, o mică pădure și un pârâu.
Hub-ul de 200m2 este modelat după designul tradițional al anaxelor, este amaplasată în spatele grădinii de legume, respectând in acest fel configuratia gospodariei traditionale. Această anexă include săli de seminar, spații de lucru și cazare pentru cercetători și cursanți. Proiectul pune astfel accent pe restaurarea ecologică (și culturală) într-un oraș mic post-industrial, înțelegând ecologia într-un sens larg, cuprinzând dimensiuni de mediu, sociale și culturale si respectând în același timp principiile de sustenabilitate, incluziune și estetică.
Sustenabilitate
• Designul peisagistic reflectă un angajament față de conservarea biodiversității.
• Un acoperiș plantat are in acelasi timp proprietati de izolare termica si se integrează cu peisajul colinar, folosind semințe de vegetație locală pentru o creștere naturală
• Structura clădirii combină lemnul și piatra pentru sechestrarea carbonului, utilizând metode si mestesuguri tradiționale de construcție și materiale locale
• Diverse eco-prototipuri durabile sunt testate, cum ar fi toaletele ecologice și sistemele de gestionare a apei.
• Au fost implementate practici de gestionare circulară a deșeurilor, inclusiv diferite tipuri de compostare, toalete ecologice și utilizarea paielor de pe teren.
• Obloanele oferă protecție solară în timp ce păstrează o estetica asemănătoare grajdurilor traditionale.
• Strategiile de gestionare a apei abordează provocările hidrologice legate de climă, implicând devierea torenților existenți și crearea de iazuri și praguri de retenție, alături de un sistem de mini-canale permițând colectarea apei de ploaie și fitopurificarea apei gri.
Incluziune
• Procesul de construcție implică activ meșteșugari locali și membri ai comunității angajați în conservarea metodelor tradiționale de producție
• Eforturile de construcție includ ateliere intergeneraționale participative care pun accent pe schimbul de cunoștințe și sprijină meșteșugul local.
Estetică
• Organizarea amplasamentului respectă peisajul local și layout-ul gospodăriilor tradiționale.
• Proiectul pledează pentru o abordare arhitecturală care utilizează resurse locale (materiale, cunoștințe, forță de muncă etc.), integrând estetica și creativitatea locală.
• Această abordare se aliniază scopului clădirii ca centru pentru ecologia populară, care include în denumirea sa angajamentul față de planetă și cele trei „R” ecologice.