ro | en
R-Urban Bagneux: O rețea ecologică de huburi civice gestionate de cetățeni

R-Urban Bagneux: O rețea ecologică de huburi civice gestionate de cetățeni

Autori: arh. Constantin Petcou, arh. Doina Petrescu

Colaboratori: arh. Ana Laura Bourguignon, arh. Remi Buscot, arh. Pierre Marie Cornin, arh. Alexander Geiser, arh. Juliette Hennequin, ing. OREGON, Cabinet Control Qualyconsult si Cap Control, constructor MEHA, constructor HERMINETTE, specialist materiale reciclate Depuis 1920
Foto: Constantin Petcou, Juliette Hennequin, Doina Petrescu

Comentariul autorului

R-Urban constă dintr-o serie de hub-uri ecologice civice care utilizează terenurile urbane într-un mod reversibil, ca parte a proceselor de regenerare participativă în cartiere defavorizate. În timp ce modelele anterioare de regenerare adesea nu dispun de spații fizice gestionate de comunități, înființarea acestor hub-uri încurajează dezvoltarea de rețele locale și circuite ecologice și economice locale, stimulând practici colaborative și de solidaritate între cetățeni.
Recent, două hub-uri R-Urban au fost construite în orașul Bagneux din sudul Parisului în parteneriat cu primaria și organizații locale. Hub-ul Agrocité gazduieste activitati de agricultura urbană, oferind parcele de cultivare, programe de formare și sesiuni de gătit cu alimente cultivate pe loc. Hub-ul Recyclab e specializat în eco-fabricare și găzduiește inițiative axate pe reducere/utilizare/reutilizare, proiecte DIY și ateliere de upcycling.
Sustenabilitate
Clădirile R-Urban sunt concepute pentru a fi reversibile, ceea ce înseamnă că pot fi ușor demontate și relocate. Acest principiu al reversibilității influențează designul arhitecturii care integrează astfel tehnici și materiale de construcție ușor de demontat, transportat și reasamblat. Materialele utilizate în construcție provin din sisteme locale și circulare, incluzind componente reciclate (cum ar fi elemente de placare din lemn, panouri de uscare reutilizate și feronerie recuperată din demolări) și materiale bio-soursate (precum lemn local, paie și materiale vegetale).
Un alt obiectiv important pentru hub-urile R-Urban din Bagneux a fost desartificializarea solului pentru a-i păstra permeabilitatea și a reduce riscul de inundații, precum și pentru a menține biodiversitatea. În plus, s-a urmarit si îmbunătățirea vegetației și susținerea prezenței insectelor și păsărilor prin stabilirea de coridoare de biodiversitate. Au fost implementate diverse eco-dispozitive pentru a testa capacitatea clădirilor de a reduce, recicla și genera bucle ecologice, inclusiv sisteme de compostare, toalete ecologice, pereți verzi, sisteme de filtrare a apei gri, colectarea apei de ploaie și încălzire pasivă. Împreună, aceste dispozitive și principiile de construcție au îmbunătățit parametrii ecologici în ceea ce privește emisiile de CO2, consumul de apă, consumul de energie și reducerea deșeurilor organice.
Estetică
Estetica generală a clădirilor este caracterizată prin simplitate și este puternic influențată de principiile ecologice RRR. Această abordare conduce la designuri minimaliste care prioritizează funcționalitatea printr-o estetică simplă. De exemplu, utilizarea panourilor din policarbonat în fatadele Recyclab și în patio-ul Agrocité funcționează ca o seră, respectând principiile bioclimatice. Locul reprezintă o enclavă „rurală” într-un mediu urban și industrial dens. Aceste abordari stimulează implicarea și curiozitatea colectiva, activ asumate de utilizatori.
Incluziune
Ideea centrală a hub-urilor R-Urban a fost să implice cetățenii în dezvoltarea proiectului la fiecare etapă, de la design la gestiune. Locuitorii participă la co-construcția clădirilor și spatiului inconjurator. Structura de guvernanță încurajează implicarea cetățenilor în gestiunea sitului. Această abordare permite sa crească capacitatea adaptivă și potențialul de învățare și acțiune colectivă.



2024
Arhitectură construită
Arhitectură publică
Powered by: