ro | en

TBI: youth, city and heritage

Idrija, Slovenia
Autori: arh. Ina Elena Stoian, sociolog Matevž Straus, arh. Iztok Hvala, Răzvan Zamfira, urb. Irina Pața, arh. Lucian Sandu-Milea, arh. Magda Vladimirescu, Oana Pavăl, arh. Predrag Milic, arh. Margarita Nutfulina, filozof Viktor Hildebrand, sociolog Viktoria Remetzova, ing. Juan Orozco, sociolog Andra Croitoriu, arh. Alexandra Ardeleanu / Asociația PlusMinus, Mladinski Center Idrija, 4citizens

Comentariul autorului

Idrija este un mic oraș de aprox. 7000 locuitori din Slovenia. Din respect pentru istoria sa, fostul oraș minier a înscris în lista patrimoniului Unesco atât centrul său istoric cât și perimetrul fostei mine de mercur. Clădirile minei nu sunt în prezent folosite, dar există interes în a le găsi o întrebuințare potrivită. Un grup de tineri sloveni, coordonați de un sociolog și un arhitect, au organizat un atelier interdisciplinar în cadrul căruia 15 tineri profesioniști au contribuit alături de studenți arhitecți din Ljubljana la idei de dezvoltare a orașului. La finalul proiectului, rezultatele a 3 luni de lucru online au fost prezentate într-o expoziție publică organizată în clădirea puțului principal. Intrarea în mină, camera de pontaj și vestiarele au fost transformate într-un spațiu de expunere a unor informații și idei despre viitorul orașului și al minei.
Succesiunea exponatelor: plan ortofoto, macheta orașului și analiza problemelor actuale, propuneri de conexiuni la nivelul orașului, 60 propuneri ale atelierului (organizate într-un tabel inspirat de cel al lui Mendeleev) și o instalație artistică compusă din obiectele găsite ale minerilor. În exterior s-au organizat o prezentare, o masă rotundă și un concert. Expoziția este deschisă publicului până la sfârșitul lunii iulie.



Alte lucrări cu aceiași autori: