ro | en
  • Locul I

Amenajare mansardă

str. Caimatei, București
Autori: arh. Bruno Andreșoiu, arh. Adrian Ciocăzanu

Comentariul autorului

Tema de proiectare pe care o prezentăm aici o constituie amenajarea unei mansarde situată la ultimul nivel al unei clădiri construite la sfârşitul secolului 19. Propunerea a fost una mai puţin obişnuită, optându-se pentru transparenţa totală dintre nou şi vechi, prin valorizarea calităţilor şi atmosferei unui spaţiu deja spectaculos. Dominantei vizuale calde a structurii arborescente a lemnului de brad i s-a adăugat o ordine spaţială tehnică a elementelor din sticlă, inox şi PAL. Pereţii de contur şi compartimentările în alveole cu funcţiuni diferite au fost realizate din panouri de sticlă mată. Interesantă este flexibilitatea cu care comunică spaţiile interioare. Bucătăria, limpede indicată prin desenul barului din sticlă cu armătură de inox, deschide către dinning, care comunică cu livingul, iar acesta din urmă cu dormitorul.

Fiecare element de mobilier - bar, pat, canapea, scară, accesorii de prindere - a fost proiectat, astfel încât să susţină conceptul designului interior.

Un capitol special al acestei amenajări îl constituie cantitatea şi calitatea luminii, de la accentele de traseu, culcate în pardoseală, la iluminatul perimetral (sub sticlă şi prin aplice) şi cel de tavan, cu funcţii majore. La final, a fost adăugat puţin roşu veneţian, pentru exaltare cromatică. Rezultatul acestei proiectări este dat de tensiunea estetică născută între cadrul existent, cu caldura şi memoria lui vizuală, şi elementele insolite, prin care spaţiul a fost adaptat unui ritm contemporan.



Alte lucrări cu aceiași autori: