ro | en
Marele Premiu al Anualei

Locuință unifamilială

str. Nicu Miloșescu, Târgu Jiu
Proiect: arh. Radu TEACĂ
Colaboratori: arh. Andrei DUMITRESCU, arh. Tiberiu NICA

Comentariul autorului

Aflată într-o periferie dezlânată care a permis distanţe generoase faţă de vecini, locuinţa reprezintă poate prima construcţie a arhitectului care este radical axată pe unghiuri drepte. Casa este o cutie dreaptă, orientată bidirecţional şi aproape complet obturată lateral: una dintre laturi este practic un calcan căruia i s-a ataşat un coş, iar cealaltă este un plin cu un gol vertical care se caţără în unghi drept pe acoperiş.

Planurile faţadei dinspre grădină au o succesiune dinamică, care de data asta nu mai compune, ci descompune o imagine foarte aproape de viziunea avangardei începutului de secol XX, dar care devine contemporană prin raportul şi delimitarea plinului de gol.

Plinurile, tencuiala albă pe suprafeţe net rectangulare, sobrietatea şi gestica restrânsă cu direcţie minimalistă, decompunerea, interogaţia, sfidarea pereţilor orbi şi toate celelalte fac din această casă oarecum atipică pentru arhitectul Radu Teacă cea mai spectaculoasă sinteză din portofoliul său.



Alte lucrări cu aceiași autori: