ro | en
  • Nominalizare la secțiunea „Amenajări interioare”

Amenajare mansardă “Gh. Lazăr”

Comentariul autorului

In proiectul nostru, TOATE elementele de forta ale compozitiei au fost culese de-a lungul anilor si provin din case vechi demolate sau renovate: sobele austriece, ferestrele de stejar din peretii de partitie, usile, cada de fonta, lavoarele model 1900, poarta de intrare, elemente de fier forjat, corpuri de iluminat, diverse piese de mobilier, feronerie, chiar si elemente structurale (grinzi, stalpi) de care a fost nevoie pentru consolidarea structurii existente, toate, sunt, de fapt, piese refolosite, cu exceptia catorva obiecte de familie.

Nici unul dintre aceste obiecte nu a fost achizitionat din anticariate. Toate erau sortite gropii de gunoi sau focului.

Un procedeu nostalgic mai rar intalnit aici, unde, pe strazile din proximitate tocmai se demoleaza potentiale monumente istorice sau se violeaza rezervatii de arhitectura. In acest sens, proiectul este un manifest fata de ceea ce se intampla acum pe strazile Bucurestiului.

Ca si organizare spatiala, livingul este tratat ca un soi de curte/atrium in jurul careia sunt dispuse "fatadele" camerelor. Ferestrele prezente in peretii de partitie ai camerelor ajuta la o mai buna iluminare pastrand totusi intimitatea.

Exteriorul cladirii, foarte deteriorat, a fost restaurat.

"Salvage" sau "reclaimed architecture" sunt tendinte mainstrem de cateva zeci de ani in restul Europei, si nu numai. Nu este vorba de false restaurari ci de constructii sau amenajari contemporane ce au la baza refolosirea unor piese, crampeie din arhitecturi mai vechi.



Alte lucrări cu aceiași autori: