Comentariul autorului
Imobilul initial, construit in anii ’30 si purtand imaginea specifica arhitecturii interbelice ajunsese intr-o stare avansata de degradare a finisajelor si structurii, iar compartimentarea interioara nu mai raspundea cerintelor actuale ale functionalitatii.
In discutiile purtate cu beneficiarul s-a convenit pastrarea imobilului si, ceea ce s-a dovedit o provocare pentru arhitecti, conservarea imaginii exterioare a constructiei initiale prin pastrarea raportului dintre plin si gol, senzatia de masivitate, etc, in conditiile actualizarii materialelor de finisaj.
Intregul proiect, dar si punerea in opera a cestuia, s-a aflat sub semnul riscului professional, deoarece solutia aleasa pentru consolidare a fost prinderea intregului imobil de o diafragma din beton armat, care, in final, a dublat peretii exetriori existenti. Planseele subdimensionate initial si degradate de trecerea timpului au fost returnate. Deoarece s-a dorit o supraetajare a imobilului au fost neceasre si lucrari de suplimentare la nivelul fundatiilor.
Pentru fatada, in exteriorul diafragmei de beton armat, s-au utilizat termosistem, tencuieli si vopsitorii pentru exterior si aplicatii de panouri de tip MAX, cautandu-se astfel individualizarea accesului si a traveii principale prin contraxt textural si cromatic.
Accesul in imobil, pastrand identic forma initiala, a fost marcat suplimentar prin folosirea unui pavaj de marmura foarte dura avand un desen al flader-ului foarte interesant. Protectia impotriva alunecarii s-a realizat prin insertii, din 30 in 30 de cm, a unor canturi cioplite rugos din acelasi material.
Folosirea platbandelor metalice asezate orizontal la balustradele ferestrelor frantuzesti …..si ca acesoriu al gardului aminteste de un detaliu specific arhitecturii interbelice.
O interventie, in primul rand functionala, dar integrata compositional a fost adaugarea unei scari exterioare metalice, in colimason, care asigura accesul atat de la etajul 1 cat si de la etajul 2 pe acoperisul refacut drept terasa circulabila, posibila extensie a spatiului verde al curtii, dar, evident, mai mult insorita. O alta noutate, agreata de beneficiari, a fost includerea unui lift ca alternativa a scarii interioare, avand in vedere ca acum imobilul are 4 nivele (D+P+2).
Toate interventiile asupra exteriorului ar fi fost de prisos fara actualizarea modului de functionare al cladirii, realizat printr-o noua distributie a functiunilor si recompartimentarea interiorului avand in vedere cerintele prezente ale beneficiarilor, dar si cu atentie pentru cele viitoare.
In ansamblu, interventia asupra acestui imobil, prin adaugarea unui al doilea nivel si prin reabilitarea structural / functionala si estetica a fost facuta cu atentie si preocupare pentru pastrarea caracteristicilor si calitatilor imobilului existent avend ca ascendent arhitectura romaneasca interbelica.
Alte lucrări cu aceiași autori: