Anuala de Arhitectura București » Proiecte » Ediția 2008 » studii și proiecte
ro | en

Imobil birouri S+P+12

Autori: arh. Silvia COSTESCU, arh. Ruxandra PĂIȘ
Coautor: arh. Adrian MOLEAVIN
Birou de proiectare: ASFORMA SRL

Comentariul autorului

Pe terenul aflat in bvd. Expozitiei, nr. 2, sect. 1, in suprafata de 15849mp, proprietarul intentioneaza sa construiasca o cladire de birouri 4S+P+12, pastrând cladirea existenta care are functiunea de garaj auto si urmeaza sa fie folosita si pentru asigurarea necesarului de parcaje al noului centru de afaceri.

In acest sens, Primaria sectorului 1, prin certificatul de urbanism emis, a conditionat eliberarea autorizatiei de construire de intocmirea si aprobarea, prin grija beneficiarului in conformitate cu legea 50/1991 a unei documentatii PUZ, prin care sa fie sabilite amplasamentul, retragerile si indicatorii urbanistici.

Terenul, situat la intersectia dintre bvd. Expozitiei si str. Parcului, se gaseste in zona de nord a capitalei, in apropierea Casei Presei Libere, a unei importante zone universitare, a complexului World Trade Center, precum si a centrului de expozitii Romexpo. Tinând cont de faptul ca latura terenului catre bvd. Expozitiei este ocupata de cladirea existenta si având in vedere configuratia terenului, amplasarea noii constructii s-a facut valorificând lungimea frontului catre str. Parcului, care urmeaza a fi largita cu inca doua benzi de circulatie. Astfel, fatada propusa, careia I s-a conferit o personalitate puternica, va constitui o prezenta armonioasa in relatie cu spatiul larg urban propus a se realiza in jurul pavilionului central din complexul expozitional Romexpo.

Imaginea cladirii a fost studiata in ideea obtinerii unei volumetrii care, in pofida dimensiunilor, sa nu fie agresiva si sa poata fi integrata cu usurinta intr-o viitoare noua compozitie constructiva a terenului.

Pentru realizarea fatadei principale, am propus utilizarea a trei registre orizontale gradate textural si cromatic. Plecand de la folosirea unor materiale precum sticla, alucobond, piatra, de culoare gri antracit, in zona parterului, urcand pe etajul 1 cu un sistem de bris-soleil-uri care creeaza senzatia de dinamism, am considerat necesar ca, pentru restul inaltimii, sa folosim un perete cortina structural, din sticla cu folie oglinda, care linisteste, si reflectând cerul se confunda cu acesta, iar cladirea pare ca se dizolva in el.

Pentru stuctura de rezistenta a cladirii au fost propuse cadre din beton armat asociate unor diafragme pe doua directii, echilibrat pozitionate, cu o trama de 8m/8m si cu doua tuburi diafragma care inchid nodurile de circulatie. La subsol urmau a fi folositi piloti perimetrali.

In ce priveste functiunle, complexitatea lor a constiutit, de asemenea, o provocare datorita suprafatei construite foarte mari aproximativ -50000mp - ce a insemnat in primul rand necesitatea rezolvarii unui numar corespunzator de parcaje - 639 - care, alaturi de zona tehnica necesara si de alte functiuni comerciale, solicitate de client, au condus la realizarea a patru nivele subterane.

Subsolul 1, unde s-au prevazut sali de conferinte, un centru de relaxare si un spatiu de alimentatie publica, este accesat direct din exteriorul cladirii, de la nivelul parterului, prin intermediul unui pachet de scari rulante, spatiu prin care se realizeaza si luminarea zonelor adiacente.

La nivelul parterului si al mezaninului au fost prevazute suprafete ce urmeaza a fi folosite ca showroom auto, filiala banca si cafenea. Accesul catre nivelele 2-12, unde se gasesc spatiile pentru birouri, structurate in sistem open-space, se realizeaza prin intermediul a doua noduri de circulatie complete. La aceste niveluri, partitionarile erau prevazute a fi facute din sticla.

Din preocuparile arhitectilor nu a lipsit realizarea unui raport convenabil intre suprafata construita si cea plantata, realizându-se plantarea tuturor spatiilor disponibile, intr-o peisagistica adecvata nivelului de eleganta în spiritul caruia a fost conceput intreg ansamblul.



Alte lucrări cu aceiași autori:

Ediția 2015, secțiunea arhitectura socio-culturală
Amenajare hotel Scapino Mamaia, exterior și interior
arh. Gabriel Luchian NICOARĂ, arh. Ruxandra PĂIȘ
Ediția 2015, secțiunea arhitectura socio-culturală
Amenajare sală evenimente Integra - Constanța
arh. Gabriel Luchian NICOARĂ, arh. Ruxandra PĂIȘ
Ediția 2013, secțiunea carte de arhitectură
Provocare: Povestea unei clădiri
arh. Silvia COSTESCU
Ediția 2009, secțiunea arhitectură
Premiul Președintelui Filialei București
Imobil locuințe S+P+5+6R – str. Căderea Bastiliei, București
arh. Silvia COSTESCU
Ediția 2009, secțiunea restaurări
Reabilitare imobil locuințe – str. Uruguay, București
arh. Silvia COSTESCU
Ediția 2008, secțiunea amenajări interioare
Recompartimentare și amenajare interioară duplex
arh. Silvia COSTESCU
Ediția 2007, secțiunea amenajări interioare
RECOMPARTIMENTARE ȘI AMENAJARE INTERIOARĂ APARTAMENT
arh. Silvia COSTESCU
Ediția 2007, secțiunea carte de arhitectură
IMPLICAREA SENZORIALĂ IN PERCEPTȚIA OBIECTULUI DE ARHITECTURĂ
arh. Silvia COSTESCU
Ediția 2007, secțiunea fotografie de arhitectură
APARTAMENT CALEA MOȘILOR
arh. Silvia COSTESCU
Ediția 2006, secțiunea amenajări interioare
Nominalizare
Casă de vacanță
arh. Silvia COSTESCU
Ediția 2004, secțiunea arhitectură
Imobil birouri
arh. Silvia COSTESCU, arh. Ruxandra PĂIȘ
Ediția 2004, secțiunea amenajări interioare
Imobil birouri
arh. Silvia COSTESCU