ro | en
Nominalizare

Casă de vacanță

Breaza, jud. Prahova
Proiect: arh. Silvia Costescu, ing. Nicolae Boștina

Comentariul autorului

Situat în Breaza, terenul pe care este amplasată casa de vacanţă are o uşoară pantă, deschizându-se către o privelişte splendidă, peste valea Prahovei, pe lângă care şerpuieşte şoseaua ce duce spre Sinaia. În jurul ei, se ridică dealuri împădurite cu foioase şi conifere, întrerupte din loc în loc de stâncă.

Peste fundaţia existentă, a cărei amprentă a determinat unele compromisuri, am proiectat casa, păstrând imaginea specifică zonei de munte, dar cu un interior ce conferă, mai degrabă, confortul funcţional al unei locuinţe permanente. Construcţia este realizată pe o structură de lemn, foarte bine izolată termic, cu vată minerală în interiorul fagurelui şi închisă la exterior cu plăci de BAFS (beton armat cu fibră de sticlă), peste care este aplicat sistemul polistiren plus streichputz (vopsea tencuială). La interior, au fost folosite plăci de gips carton, zugrăvite. Imaginea grinzilor lăsate aparent, atât la interior, cât şi la exterior, precum şi cromatica formată din alb uşor umbrit şi maron închis urmăresc o integrare armonioasă cu mediul înconjurător şi obţinerea unei ambianţe interioare calde, liniştite, ordonate plăcut. Şemineul, situat în partea de jos a spaţiului de zi, a fost asociat cu zona de canapele şi fotolii, fiind perfect vizibil şi de sus, unde se află locul de luat masa şi barul. El se dovedeşte a fi un punct de atracţie ce creează, la propriu şi la figurat, căldura interiorului, oferind totodată un spectacol fascinant al focului. Ferestre generoase captează splendoarea peisajului, acele "tablouri pictate" de "artistul perfect", ce reuşeşte să le schimbe culorile de la un anotimp la altul.



Alte lucrări cu aceiași autori: