ro | en
Uranus Conciliere. Un proiect memorial și urban
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectură construită / arhitectură și spațiul public”

Uranus Conciliere. Un proiect memorial și urban

Autori: arh. Ștefan Ghenciulescu, arh. Dorothee Hasnaș, arh. Ilinca Păun Constantinescu
Birou de proiectare: Zeppelin + Ideilagram

Colaboratori:
CREDITE
Expoziția integrează materiale din cadrul etapelor din 2019–2021 ale proiectului general „Uranus Acum”: imagini noi și de arhivă, cercetări, interviuri, texte, desene etc.
Mulțumiri speciale vechilor locuitori ai cartierului și martorilor implicați, echipei restrânse - Oana-Valentina Suciu și Iris Șerban, membrilor Ideilagram, echipei extinse, voluntarilor, tuturor celor care ne-au furnizat informații și ne-au sprijinit.

Un proiect Zeppelin & Ideilagram
Curatoriat, coordonare: Dorothee Hasnaș, Ștefan Ghenciulescu, Ilinca Păun-Constantinescu
Cercetare: Dorothee Hasnaș, Ștefan Ghenciulescu, Ciprian Plăiașu
Parteneri: Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, Senatul României, Academia Română, re-act now, Inițiativa Parcul Uranus, MNAC București, DC Communication
Design expozițional: Dorothee Hasnaș, Ștefan Ghenciulescu, Ilinca Păun-Constantinescu, Tudor Constantinescu, Artemisa Pascu, Andrei Grosu
Design grafic: Local Design Circle (Artemisa Pascu, Andrei Grosu)
Design tip de literă Triumf:Bogdan Dumitrache
Colaboratori cercetare, design, proofreading:Andrei Badea, Cătălina Frâncu, design publicații: Gabriela Belcineanu
Producție expoziție:Fabricate
Website Uranus Acum: Dorothee Hasnaș, Ciprian Plăiașu
Colaborare proiectare, producție, montaj:
Ideogram Studio
Foto: Tudor Constantinescu, Roald Aron, Vlad Bâscă, imagini de arhivă, echipa proiectului
Video: Alexandru Păun
Proiectare rezistență instalații: Adrian Brânzoiu
Contact: povesti@uranusacum.ro

Comentariul autorului

Tabula rasa?
Ei bine, uneori nici măcar tabula rasa nu e completă!
Expoziția și întregul proiect „Uranus Conciliere” continuă programul „Uranus Acum”. Explorăm urmele orașului distrus în urma transformării megalomane a Bucureștiului în anii ’80. Discutăm scenarii și propuneri pentru dezvoltarea democratică și coerentă a zonei Uranus–Rahova–Izvor și despre cum urmele pot deveni resursă pentru un astfel de proces.

EXPOZIȚIA A AVUT DOUĂ SECȚIUNI PRINCIPALE.
Prima dintre ele a adus în prim-plan o serie de martori cvasi-invizibili: urmele orașului înlocuit.
Cea de-a doua a fost dedicată prezentării și construirii unor scenarii pentru viitorul acestui teritoriu imens. Aparent, prezența trecutului și propunerile pentru viitor sunt subiecte diametral opuse. De fapt, pentru noi, urmele trebuie să devină o resursă pentru regenerare. Nu mai discutăm doar despre traumă, ci şi despre un viitor al concilierii și al conviețuirii straturilor istorice, despre împăcarea orașului cu locuitorii săi, despre memoria vie și fertilă și despre dezvoltare urbană civilizată.
Deocamdată, majoritatea instituțiilor și politicienilor sunt reticenți sau indiferenți față de această problemă. Acțiuni concrete depind de pornirea unei discuții și de dorința cetățenilor de a-şi cere dreptul la oraș.


DESIGN ÎN SPAȚIUL PUBLIC
Cele două secțiuni au constat într-o serie de panouri amplasate integral în teritoriul Uranus și au fost acompaniate de lansarea unei platforme online (uranusacum.ro) cu informații suplimentare despre locuri și poveștile legate de acestea (amintirile locuitorilor, imagini de arhivă, sinteza unor cercetări anterioare etc.).
În condițiile unui buget redus și ale unei amplasări ușoare și perfect reversibile, am achiziționat catarge metalice prefabricate pentru susținerea umbrelelor de terasă. Noi le-am deturnat ca dispozitive de susținere pentru panouri din Forex ce conțineau imagini și text. Referința simbolică sunt indicatoarele de stradă izolate. Aici ele au vorbit despre străzi, monumente, case care nu mai sunt și despre cele care ar putea să apară.
În cadrul secțiunii „Urme”, 10 instalații amplasate în teritoriul fostului cartier luau forma unor panouri stradale și de informare, așezate în locuri unde elemente urbane de dinainte de anii ’80 au dispărut complet ori s-au păstrat sub forma unor fragmente. Pe fiecare panou, coduri QR dădeau acces către platforma online și informații suplimentare despre locul respectiv sau despre harta și restul expoziției. Dispozitivele secțiunii „Mai departe” au fost așezate în mod compact în Parcul Izvor, în preajma așa-numitului „Rond al Bicicliștilor” . În panouri se regăseau descrierea pe scurt a subiectului, o hartă a urmelor, precum și prezentări ale unor propuneri pentru zonă: proiectul câștigător al concursului București 2000 (biroul Von Gerkan, Marg & Partner); Parcul Uranus; proiecte din cadru Planului Integrat de Dezvoltare Urbană București (PIDU); și, în sfârșit, proiectul echipei „Uranus Acum”.
Timp de peste șase luni, zeci de mii de bucureșteni au intrat în mașina timpului și au explorat suprapunerea trecutului, prezentului și viitorului zonei.
www.uranusacum.ro



2022
Arhitectură construită
Arhitectură și spațiul public
Powered by: