ro | en
Revitalizare urbană - Pasajul Take Ionescu
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectură construită / arhitectură și spațiul public”

Revitalizare urbană - Pasajul Take Ionescu

Autori: arh. Ioana Padure, arh. Alexandru Aprodu, arh. Vlad Adrian Moraru
Birou de proiectare: Nukleo Studio

Colaboratori:
Execuție: Art Fm Office Concept
Beneficiar final: Primăria Municipiului Ploiești

Comentariul autorului

Proiectul pe care vi-l prezentăm este una dintre acele intervenții mici, dar de impact major pentru comunitate, chiar dacă a fost realizat cu un buget restrâns și într-un timp scurt, proiectare și execuție mai - noiembrie 2021, și ne bucurăm să vedem că după un an de folosire intensă că spațiul public este menținut în stare bună, nu sunt urme de vandalizare și materialele s-au dovedit potrivite și bine păstrate.
Pasajul Omnia, realizat în anii ’80, este o trecere pietonală subterană care traversează Bd. Republicii, din zona clădirii Consiliului Județean, până în fața clădirii centrului comercial Omnia din Ploiești. Pasajul are aprox. 1000mp, lungimea porțiunii subterane acoperite este de aproximativ 46m și diferența de nivel variază între 4.50m și 4.15m.
Lucrările de renovare și modernizare făcute în timp au fost locale și în general minore, unele porțiuni ajungând atât de deteriorate și insalubre încât să pună în pericol circulația pietonală.
Intervenția solicitată s-a referit în primul rând la o readucere la normalitate a experienței pietonilor, care să permită funcționarea în siguranță, cât și o abordare estetică unitară – dat fiind că la un moment anterior zona din față centrului comercial fusese deja modernizată. O altă provocare a fost ca intervenția să se facă exclusiv în spațiul exterior, păstrându-se (și mai ales, rămânând funcționale pe tot parcursul execuției) spațiile comerciale din interiorul pasajului.
După o serie de dezbateri împreună cu investitorul și beneficiarul final, s-a agreat zonificarea pasajului în trei arii de intervenție. Pentru fiecare zona s-au prezentat soluții de materiale și finisaje, criteriul de alegere fiind în final durabilitatea și încadrarea în bugetul fix. Lucrările nu au necesitat Autorizație de Construire, acestea constând în desfaceri de finisaje (pereti, tavane, pardoseli), refacerea acestora, înlocuirea rigolelor, balustradelor și a corpurilor de iluminat.
Aria cea mai afectată a fost zona de acces dinspre Piața Ion Luca Caragiale cu cele două rampe de scară. Finisajul treptelor, chiar dacă a fost schimbat relativ recent, prezenta degradări majore. Travertinul cu care erau placați pereții avea fisuri de amploare și a căpătat în timp un aspect destructurat, vibrațiile produse de traficul principalei artere rutiere din Ploiești contribuind la acest aspect. În ceea ce privește galeria subterană, aceasta avea nevoie de igienizare și o nouă imagine.
Soluția aleasă și care s-a și executat a presupus placarea pereților din zona de acces cu panouri din aluminiu pe o structură flexibilă care să preia eventualele vibrații, cu o stereotomie ce amintește de placarea originală care, din păcate, nu a mai putut fi salvată.
Pentru trepte s-au folosit blocuri cu aspect de piatră naturală, cu o nuantă caldă, ce asigură aderență în exploatare indiferent de condițiile meteorologice. În restul pasajului (exceptând zona comercială la care nu s-a intervenit) s-au utilizat pavaje din beton cu diferite nuanțe de gri așezate pe pat de nisip și s-a încercat o sistematizare verticală care să dirijeze apele accidentale spre noile rigole. Pereții s-au tratat simplu cu vopsea decorativă în nuanțe deschise, din loc în loc inserându-se corpuri de iluminat tangențiale cu lumina caldă. Tavanele au fost placate între grinzile principale cu lamele din aluminiu în care s-au montat corpuri de iluminat liniare.
A treia zona, cea cu accesul în centrul comercial, fiind într-o stare mult mai bună, nu a mai făcut obiectul acestei intervenții.



2022
Arhitectură construită
Arhitectură și spațiul public
Powered by: