ro | en
H Arghezi

H Arghezi

Autori: arh. Răzvan Bârsan, arh. Cătălin Filip

Colaboratori:
arh. Elena Sarti-Petre
Instalații: Capital Grup Instal
Structura: Inginer Asociați Construct
Foto: Sabin Prodan
Foto: Sabin Prodan

Comentariul autorului

Proiectul constă în consolidarea, recompartimentarea, refațadarea și conversia unei clădiri existente situate în centrul Bucureștiului și transformarea acesteia într-un spațiu de birouri prin adaptarea sa la cerințele și exigențele contemporane.

Clădirea cu regim de înălțime S+D+P+6E+Etehnic a fost construită în perioada 1963-1966 după un proiect realizat de IPCT București (Institutul de Proiectare pentru Construcții Tipizate) ce urma să găzduiască aceeași instituție. Destinația inițială a fost de birouri de proiectare, spații de arhivă, bibliotecă și spații anexe acestora. De-a lungul timpului, destinația principală a clădirii a rămas aceea de spații pentru birouri de diverse activități.

Configurația planimetrică a clădirii este una dublu simetrică, respectiv un pătrat cu latura de 26.8m, cu travei egale, nod central de asemenea pătrat și fațade echivalente. Sistemul structural este de tip dual, alcătuit dintr-un nucleu central rigid și stâlpi dispuși pe contur. Inchiderile exterioare de fațadă sunt realizate din panouri prefabricate din beton, ceea ce îi conferea clădirii o imagine în stil brutalist.

Intervențiile asupra imobilului au presupus o serie de lucrări de anvergură, pentru a aduce clădirea la cele mai înalte standarde contemporane. În primul rând, s-a realizat consolidarea structurală pentru încadrearea acesteia în normele actuale. În plus, a fost integrat un sistem performant de HVAC pentru climatizarea eficientă a clădirii și asigurarea confortului utilizatorilor. Cât privește anvelopanta, panourile prefabricate existente au fost termoizolate la interior și placate la exterior cu klinker de cărămidă iar ferestrele au fost înlocuite cu unele de înaltă eficiență energetică. Pentru parter și demisol, finisajul exterior este constituit dintr-o tencuială specială cu aspect de beton aparent, care intră în dialog cromatic cu klinkerul de la etajele superioare și conferă clădirii un aspect industrial.

În ceea ce privește spațiul interior, acesta s-a reorganizat în același spirit contemporan, cu zone ample de tip open-space, compartimentări din sticlă, spații de birouri de diferite dimensiuni și săli de conferințe. Nodul central adăpostește funcțiunile complementare, respectiv circulațiile verticale, grupurile sanitare și chicinetele.

Astfel, prin toate aceste lucrări de transformare și conversie, imobilul H Tudor Arghezi devine o prezență puternică dar în același timp integrată în țesutul urban din centrul capitalei, iar spațiul interior asigură viitorilor utilizatori un ambient perfect adaptat nevoilor contemporane.