ro | en
T5 - The Tiny Tower
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectură construită / arhitectură și patrimoniu”

T5 - The Tiny Tower

Autori: arh. Dan Enache, arh. Calin Radu
Birou de proiectare: LAMA arhitectura

Colaboratori:
Execuție: Lorincz Attila
Foto: Arthur ZINZ

Comentariul autorului

Imobilul a fost construit in perioada 1923-1926 dupa proiectul arh. Duiliu Marcu (1885 -1966), cu ocazia dezvoltarii electrificarii orasului, la solicitarea Societatii „Electrica". Acesta face parte dintr-o serie de 7 transformatoare de electricitate, diferite ca proiect in functie de amplasament.
Transformatorul T5 este amplasat la intersectia a doua strazi care au o diferenta de nivel de aproximativ 5m, rezultand astfel un volum cu proportie specifica de turn, cu o amprenta in plan de doar 11mp (4,24m x 2,59m) si o inaltime la cornisa de 7m (coama de 9m). Cladirea se inscrie in suita de proiecte cu specific regional ale arh. Duliu Marcu, prin preluarea unor forme vernaculare, cu paramentul exterior în totalitate din zidărie de blocuri de piatră de provenienta locala, de formă dreptunghiulară, dar cu faţa lăsată brut, neregulată (opus quadratum).Odata cu trecerea in proprietate privata in anii 1990, imobillul a fost convertit in Atelier de bijuterii, totodata primind o mica extindere prin inchiderea zonei pergolei existente dintre contraforti si transformarea acestui spatiu cu acces separat intr-un magazin alimentar.
În albumul monografic cu prezentarea lucrărilor sale, numit generic ARHITECTURĂ 1912-1960, după prezentarea proiectelor acestor transformatoare, arhitectul încheie astfel: "Cu aceste staţii de transformare proiectantul a vrut să arate că si subiectele cu programe industriale pot fi tratate cu preocupări de artă şi că aeeaşi temă poate da naştere la soluţii diferite, păstrând însă unitatea de stil. Totodată, se poate spune că adaptarea la natura înconjurătoare a acestor construcţii a constituit şi ea o preocupare pentru arhitect " .
Pornind de la aceasta afirmatie si de la tema de proiectare (transformarea in casa de vacanta), interventia isi propune re-conversia functionala, reabilitarea si conservarea cladirii, ducand mai departe gandirea progresista a arhitectului si avand la baza conceptul de cuib si optimizare a fiecarui centimetru disponibil.
La exterior interventia s-a rezumat la curatarea, desprafuirea si conservarea fatadelor si a ancadramentelor din piatra si restaurarea grilajelor decorative originale ale ferestrelor . Tamplaria si acoperisul originale fusesera inlocuite intr-o etapa anterioara de catre un fost proprietar si s-a optat pentru pastrarea lor.
La interior nu au existat elemente originale care sa poata sa fie pastrate, spatiul a fost curatat, regandit si reamenajat integral (termoizolatie, instalatii termice, sanitare, electrice, ventilatie, finisaje, mobilare) pentru a satisface noua functiune.
Principala provocare a fost dimesiunea extrem de redusa. Impartirea functionala s-a realizat astfel:
PARTER: 5.58 mp (3.6m x 1.69m; H=2.32m) zona de acces + camera de zi / spatiu de dormit secundar + dulapuri incastrate in toate nisele disponibile + scara (s-a marit golul existent iar golul rezultat a fost bordat cu o structura metalica cu rol de consolidare si suport pentru scara suspendata)
ETAJ: 4.62 mp (1.67m x 3.16 m; H= 3.85m) dormitor / spatiu de lucru rezultat prin inchiderea saltelei rabatabile cu rol si de canapea + grup sanitar
DEMISOL: 3.96mp (1.35m x 2.95m) bucatarie + 1.35mp (0.45mx2.15m h=0.75m) nisa depozitare + 1mp (0.45m x 2.15m) pod depozitare
FINISAJE: placi terazzo intr-o culoare cat mai apropiata de cea a pietrei peretilor exteriori; placi pluta naturala cu un pattern similar placilor de terazzo, stejar masiv intr-o culoare cat mai apropiata de cea a plutei.