ro | en
Grădina Urbană Skytower

Grădina Urbană Skytower

Autori: arh. Ana-Maria Tudor, arh. Florin Tudor
Birou de proiectare: Arhitecturall

Colaboratori:
Structura: ing. Ioan Daniel Puiu (Modulus Design Hub)
Execuție: Workspace Studio
Deck Fiberon: Theta Furniture & More
Beneficiar: Skytower Building
Foto: Andrei Tudoran, Workspace Studio, Arhitecturall, Bernd Steingruber

Comentariul autorului

Conceptul propus pentru amenajarea urbană are ca idee centrală sublinierea zonelor de vegetație existente prin facilitarea accesului pietonal. Ansamblul rezultat devine o oază de verdeață în aer liber, amplasată în proximitatea esplanadei Skytower. Suprafața de amenajare are 800mp și conferă un spațiu optim pentru o pauză plăcută într-o cotidianitate densă.
Contextul este dominat de texturi precum betonul, sticla, roca și metalul. În abordarea noastră, am reușit să îmbinăm aceste elemente cu texturi naturale, precum lemnul, și am integrat zone suplimentare de vegetație pentru a crea un peisaj prietenos, care să permită utilizatorilor să se bucure de priveliștea urbană.
Traseele pietonale principale care străbat spațiul exterior al clădirii Skytower au condus la conturarea unei zone expoziționale centrale, în care am alocat un spațiu pentru acest scop. Am recondiționat și am reintegrat în design-ul propus mobilierul urban și echipamentele, astfel încât să se încadreze armonios în noul concept. Detaliile urbane precum coșurile de gunoi și scrumierele, au fost atent proiectate pentru a se potrivi în context.
În ceea ce privește vegetația, am optat pentru introducerea unor specii noi de plante și pentru integrarea unor zone de tranziție bine definite. Au fost utilizate modalități atipice de creștere, folosire și tratare a vegetației, astfel încât zonele de odihnă sunt dotate cu o pergolă naturală tip umbrelă, realizată din coroanele copacilor. Altă metodă implementată a fost amplasarea trunchiurilor arborilor în ‘X’, o referință la logo-ul companiei ce deține Skytower.