ro | en
Casa DMF

Casa DMF

Autori: arh. Irina Marinescu, arh. Horia Lupan
Birou de proiectare: ML Studio

Colaboratori:
Structura: Ideea Proiect Consulting S.R.L.
Instalații: MidInstall 2003 S.R.L
Foto: Vlad Patru

Comentariul autorului

Soluția de arhitectură a trebuit să țină seama de o serie de condiționări, venite deopotrivă din configurația parcelei pe care se așeza și din cerințele impuse de beneficiari. Terenul, aflat în parcelarea „Paradisul Verde”, comuna Corbeanca, prezintă o proporție alungită și deschidere redusă către stradă. Această configurație, alături de dorința de a asigura o suprafață exterioară liberă cât mai generoasă, a determinat proiectarea clădirii sub forma unui volum P+1E, rezolvat în mod liniar, cu orientarea funcțiunilor preponderent pe latura sudică. Volumul rezultat asigură un raport echilibrat între spațiul construit și cel exterior amenajat și prezintă proporții firești ale construcției în raport cu neconstruitul, în ciuda faptului că se inserează într-un context caracterizat de o densitate ridicată.
Nivelul parterului integrează o terasa acoperită, cu o adâncime generoasă. Spațiul de zi este pus în relație directă cu grădina, cu o tranzitie treptată și firească interior-exterior, dinspre zona de dining și bucătăria rece înspre grădină, asigurând spații calitative pentru locuire.
Configurația volumului a influențat modul în care au fost rezolvate spațiile interioare și medierea vizuală dintre ele, alegând o soluție care se bazează pe transparență și fluiditate spațială. Parterul a fost configurat pe baza unui plan deschis, care, prin continuitatea vizuală a încăperilor, contribuie la amplificarea spațiilor. Living-ul este în relație vizuală directă cu zona de dining și cu bucătăria rece deschisă și este articulat cu acestea din urmă prin intermediul mobilierului și prin șemineul suspendat, cu deschidere pe patru laturi.
O altă condiționare a venit din nevoile de locuire specifice ale beneficiarilor, care au impus asigurarea independenței funcționale a spațiilor destinate părinților și a celor destinate celor doi copii adolescenți. Astfel, la nivelul parterului, a fost plasată atât zona de zi principală a casei, cât și aparatul matrimonial. Etajul a fost destinat exclusiv copiilor, incluzând dormitoarele (și spațiile lor anexe) și o zonă de zi secundară. Această separare a fost determinantă în rezolvarea zonei de acces – cu nodul de scară în imediata proximitate a accesului - și amplasarea aparatului matrimonial pe partea de vest a casei, pentru a putea intersecta în mod minimal fluxurile specifice de circulație și pentru a putea asigura o funcționare optimă a locuinței.
Placările interioare decorative și mobilierul realizat pe comandă se subordonează plasticii generale a arhitecturii locuinței, generând spații bine conturate, cu depozitări integrate la fața placărilor, uși tip filo muro și accente de placări de sticlă pentru accentuarea reflexiilor, a transparenței spațiului și amplificarea vizuală a acestuia.
Articularea zonei exterioare dinspre stradă - ocupată de locuri de parcare și accesul pietonal - și grădina privată, spre care se orientează funcțiunile principale ale parterului, se realizează prin intermediul unor jardiniere ce permit o transparență vizuală controlată.
În ceea ce privește anveloparea construcției, în cadrul proiectului au fost prevăzute soluții sustenabile prin utilizarea vatei bazaltice și a fațadei ventilate la nivelul parterului. Tâmplăria exterioară de aluminiu, cu sticlă tripan, contribuie la gestionarea consumului de energie. Proiectul a prevăzut și implementarea pe viitor a alimentării energetice prin panouri fotovoltaice, infrastructura aferentă fiind deja implementată.