Anuala de Arhitectura București » Proiecte » Ediția 2004 » arhitectură
ro | en

Casă de vacanță

Provița de Jos, jud. Prahova
Proiect: arh. Victoria MANU

Comentariul autorului

Casa de vacanţă, amplasată izolat pe terenul ei, este capătul de linie al serpentinei din incinta proprietăţii, în armonie cu drumurile Proviţei. Ea capată o uşoară notă de monumentalitate, prin ascensiunea drumului către ea. Desfăşurată pe o suprafaţă de 300 mp, casa are demisolul solid placat în piatră naturală, puternic ancorat în panta abruptă a terenului. Într-o structură mixtă se deschide către nord o largă terasă, sprijinită pe stâlpi pietruiţi. Pe acest soclu, se dezvoltă structura uşoară a casei din lemn. Cu o faţadă la nord uşor extravagantă şi îndrăzneaţă datorită unghiului agresiv, casa aduce pe meleagurile noastre log-home-ul american, într-o plastică arhitecturală românească. La demisol se află o crama şi o baie de entertainment îmbunătăţită cu saună şi cadă cu hidromasaj, pornite dintr-o zonă de distracţii (biliard, dans) şi un oficiu-cămară, precum şi indispensabilul spaţiu tehnic şi garajul pentru o maşină. Accesul principal se face printr-un vestibul generos, cu uşi glisante, către un living dezvoltat pe 3 niveluri. Scara semi-liberă din parter ne conduce în zona de noapte a proprietarilor, ce conţine o mică supantă-bibliotecă pentru vreme rea, camerele celor doi copii şi dormitorul părinţilor.

Serpentina din curte, forma planului, golul livingului, dormitorul şi nu în cele din urmă crama şi baia de relaxare, reprezintă strofe ale "piesei de rezistenţă".