ro | en
  • Nominalizare la secțiunea „Carte de arhitectură”

Materiale textile în arredamento (volumul I) / Arredamento și textile în secolul XXI (volumul II)

Comentariul autorului

Studiul despre locul si rolul materialelor textile în arhitectura si arredamento are o semnificatie particulara, el fiind, în literatura noastra de specialitate, primul si se stie ce semnificatie are "primatul".

S-a spus […] ca arhitectura fara de lumina nu poate fi numita arhitectura si parafrazând putem spune ca nici fara de textile arhitectura nu poate "fi". […] … textilele sunt o prezenta "prezenta" din vremuri imemoriale în spatiul arhitectural, pe care îl determina si îl conformeaza functional si estetic.

Sunt prezentate, cu scrupulozitate stiintifica, dar fara pedanterie, pagini din istoria si tehnica realizarii textilelor […]. Tapiserii si covoare sunt repuse în atentia cititorului într-un veritabil discurs, mai mult intelectual decât strict istoric, gratie unei atente si selective alegeri, demonstrându-si perenitatea estetica si functionala în timp si spatiu. Remarcabila este metoda cu care autoarea foloseste analiza istorica pentru a pune în discutie locul si rolul textilelor în arhitectura moderna - arhitectura în general si arhitectura de interior -, ce este privita în contextul crizei majore generale spirituale în care ne aflam.

Este remarcabila si tehnica cu care sunt transpuse în analizarea imaginii textilelor elementele principale ale comandamentelor compozitiei […] ce joaca un rol esential în prelucrarea spatiului, dând un alt semnificat si un alt semnificant functiunii primordiale de "imagine" [...].

[...] autoarea foloseste în mod fericit si termenul de arredamento […] arta de a "aborda" spatiul interior într-un tot unitar si armonios.

Cred ca una dintre realele calitati ale unei carti - si ne gasim cu siguranta în fata unui asemenea caz - este si aceea de a trezi în cititor o binemeritata curiozitate; curiozitatea cere meditatie; meditatia "solicita" si "obliga". Am fost solicitati de citirea acestui opus si consecinta acestei lecturi ne-a obligat.

Interesul stârnit de acest studiu depaseste strictul interes asupra subiectului lui.

Din "Cuvânt înainte" al Prof.dr.arh. Sorin Vasilescu,
Director al Scolii de Studii Avansate a Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu"



Alte lucrări cu aceiași autori: