ro | en

București stop-cadru!

Autor: Coordontator: arh. Ana Maria Zahariade

Comentariul autorului

Proiect de cercetare al Departamentului de Istoria & Teoria Arhitecturii si Conservarea Patrimoniului Grant CNCSIS 23 / 2006 - "Arta - Comunitati urbane - Mobilizare (ACUM). Reinsertia sociala a proiectului artistic si arhitectural"

Parteneri: Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" Bucuresti & Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L.Caragiale" Bucuresti, Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Asociatia pentru Tranzitie Urbana Bucuresti, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti.

Proiectul ACUM, definit ca cercetare orientata si ca cercetare-actiune, propune unificarea într-un cadru teoretic interdisciplinar a cunoasterii cu privire la relatia dintre arhitectura / urbanism, arta si comunitate în spatiul public. Cercetarea integreaza cunoasterea internationala cu practicile si experientele locale oferind astfel principii de dezvoltare ale unor metodologii de interventie aliniate practicilor contemporane si, mai ales, a celor europene. Instrumentele conceptuale folosesc analizei critice a situatiei din România, iar baza documentara cuprinde informatii de natura teoretica si vizuala, urbanistica, juridica, istorica, sociologica si antropologica.

Alaturi de o serie de propuneri privind amenajarea în sens scenografic a unor locuri din Bucuresti, propuneri care accentueaza un anumit tip de atmosfera, volumul cuprinde o serie de articole care, prin investigatia specifica istoriei arhitecturii, încearca sa surprinda parte din fatetele identitatii culturale a orasului Bucuresti - de la cea proprie celei de-a 2-a jumatati a secolului al 19-lea pâna la cea definita de arhitectura stalinista si, de la aspectele legate de ansamblurile industriale sau zone rezidentiale, la cele generate de spatiile interioare ale cladirilor.



Alte lucrări cu aceiași autori: