ro | en

Proiectarea spațiilor destinate birourilor

Comentariul autorului

Societatea umana a cunoscut o evolutie continua, ea fiind legata, în special, de evolutia productiei materiale. O influenta semnificativa asupra acesteia a avut-o dezvoltarea tehnica si tehnologica.

Aparitia primului razboi de tesut automat, la începutul secolului XIX, a declansat, ceea ce se cunoaste sub denumirea de prima revolutie industriala. Aparitia unor masini automate a dus la considerarea acestora ca niste proteze fizice ale omului, întrucât, ele au preluat o buna parte din sarcinile fizice ale omului si au revolutionat productia materiala, ducând la cresterea si diversificarea acesteia.

Aparitia calculatorului electronic la mijlocul secolului XX a declansat cea de-a doua revolutie industriala, iar calculatorul a fost considerat proteza intelectuala a omului, deoarece a preluat o buna parte a sarcinilor intelectuale ale acestuia.

Aceasta noua faza în dezvoltarea economica a determinat amplificarea unei noi categorii sociale, denumita, oarecum pretentios, "muncitorii cu gulere albe".

Pe de alta parte, automatizarea proceselor de productie a dus la obtinerea unei productivitati a muncii foarte mare. În acest fel, necesarul de consum al oamenilor a putut fi satisfacut mult mai repede si mai usor, ceea ce a facut ca industria sa nu mai necesite forta de munca numeroasa. La începutul secolului XX, în S.U.A., raportul dintre muncitori si personalul de administratie era de 17/1, în momentul de fata acest raport s-a schimbat la 7/1, ceea ce a determinat folosirea pentru functionari a termenului de "forta de munca industriala din birouri" .

În aceste conditii, necesarul de spatiu pentru birouri a crescut enorm.

Extinderea utilizarii calculatoarelor electronice în activitatile de birou a facut ca munca de rutina sa fie preluata de acestea, iar personalul sa se ocupe mai mult de munca de conceptie, de proiectare, de luare a deciziilor. Exista, deja, opinii care arata ca momentul în care numarul "gulerelor albe" a depasit numarul "gulerelor albastre", a însemnat aparitia societatii informationale, cea în care numarul celor care prelucreaza si utilizeaza informatii este mai mare decât al celor care realizeaza productie materiala.

Pornind de la aceste considerente, în prezenta lucrare, mi-am propus o abordare integrata asupra spatiului de birou, studiind implicatiile mai multor domenii de activitate asupra proiectarii acestora. Pentru a satisface cerintele de confort si utilitate cerute de beneficiari, este nevoie de implicarea si a altor specialisti: în ergonomie, în organizare (în special, a locului de munca), în psihologie si, mai ales, în informatica, în birotica.



Alte lucrări cu aceiași autori: