Anuala de Arhitectura București » Proiecte » Ediția 2019 » Arhitectura spațiului interior / Amenajări expoziții, standuri și scenografie
ro | en

Văzând Istoria

Autori: arh. Sorin Istudor, arh. Kalliopi Dimou, arh. Ștefan Păvăluță
skaarchitects

Beneficiar: MNAC

Like

Comentariul autorului

Lucrări selectate din perioada lungă și problematică a artei și societății românești din a doua jumătate a secolului XX trebuie expuse într-un spațiu cu o schemă existentă rigidă și o încărcare istorică puternică. Cele două spații mari din etajul 1 al MNAC domină lucrările, traseul de vizitare este perimetral, cu legaturi incerte și o senzație de agorafobie. Pentru expunerea colecției ne dorim un parcurs nou, mai liber, informat și conectat ce crează un dialog vizual continuu între perioadele și tipologiile lucrărilor de artă, o lectură vizuală contemporană a istoriei. Vrem să alterăm proporția spațiului, să aducem lucrările și vizitatorul în centru. Desfacerea peretelui median dintre cele două săli crează o legătură directă, unificând cele două spații majore și mutând in același timp circulația de parcurgere a spațiilor către mijloc. Conexiunea propusă este lăsată nefinisată, cu podeaua de beton, pilonii structurali și profilele verticale de gips-carton lăsate la vedere. În prima sală lucrările sunt expuse central cu un sistem de pereți autoportanți ce încadrează podestul scării, singurul element existent preluat și integrat, și care funcționează ca punct de plecare pentru redefinerea limitelor în interiorul spațiului și crează o dinamică nouă între centru și margini. Podestul scării este astfel lărgit și propune o situare nouă a vizitatorului în raport cu sala și lucrările expuse. Pereții perimetrali sunt folosiți ca un panou continuu de expunere a informațiilor de arhivă și cronologie, o cheie de citire a perioadei vizibilă din tot spațiul. În cea de-a doua sală pereții laterali sunt ridicați pe toată inălțimea la tavan, creând un spațiu central inalt pentru expunerea de lucrări de mari dimensiuni și o serie de anexe perimetrale în ambele nivele pentru expuneri de secțiuni și perioade diferite. Sistemul spațial și parcurgerea colecției permit astfel citiri multiple pentru vizitatori și oferă o flexibilitate a expunerii și a informației dorită de muzeu.