ro | en
The Bridge 3, spațiu public

The Bridge 3, spațiu public

Autori: Arh. Christian Beros, Arh. Esenghiul Abdul, Land Arh. Cristiano del Toro
Birou de proiectare: Beros Abdul Arhitecti Asociati

Colaboratori:
Arh. Nicolae Petrencu
Beneficiar: Forte Partners

Comentariul autorului

Proiectul propune un nou spatiu public intre doua corpuri de cladire dintr-un asnamblu mai amplu de birouri.
Acesta a fost initiat in perioada de dinaintea pandemiei, iar apoi construit si adaptat in timpul perioadei de izolare impusa.
Ideea initiala a fost aceea de a oferi orasului mai mult decat un simplu spatiu de tranzit intre cladirile de birouri si strazile inconjuratoare, si anume de a gasi un mod de utilizare care sa serveasca atat angajatilor birourilor, cat si rezidentilor.
Fiind amplasat intr-o zona cu o densitate ridicata, intre birouri si camine stundetesti, spatiile deschise si amenajate pentru activitati recreationale sunt reduse la minim. Tocmai de aceea, am incercat sa pastram o masa considerabila de spatiu verde intre cladirile deja construite, lucrand cu o paleta densa de plante perene, ierburi ornamentale, arbusti si copaci. Au fost folosite mai mult de 80 de specii de plante, dispuse in straturi, astfel incat fiecare insula reprezinta un micro-ecosistem in sine, reducand astfel nevoia de mentenanta, replantare si reinsamantare in anii urmatori. Astfel, aceste noi spatii verzi au in primul rand o ridicata valoare ecologica, si sunt mai rezistente in timp decat alte tipuri de monoculturi comune in mediul urban.
Unul dintre scopurile initiale era acela de a crea un spatiu pentru interactiune sociala si intalniri in aer liber. O ampla structura de acoperire a fost conceputa in centrul spatiului verde, aducand laolalta mai multe tipologii de locuri de odihna, pe langa principalele linii de miscare.
Mici buzunare au fost deasemenea definite in apropierea aleilor secundare, propunand locuri de intalnire mai intime, protejate de un voluminos fundal verde.

Pornind de la spatiul ramas intre doua cladiri de birouri, proiectul devine un hub verde pentru interactiune sociala si intalniri informale, invitand atat ocupantii birourilor, cat si rezidentii zonei sa utilizeze spatiul fie in tranzit, fie ca destinatie. Amenajarea peisagera devine astfel o caracteristica principala a dezvoltarii si nu un element de infrumusetare a spatiului, spatiile verzi devenind protagonistii modelarii interactiunilor in domeniul public, cu atat mai mult in aceste vremuri in care spatiile publice in aer liber devine mai importante pentru sanatatea noastra fizica si emotionala.