ro | en
Loc de noi

Loc de noi

Autori: arh. Mihaela Șerban, dr. arh. Iris Popescu
Birou de proiectare: AMAIS // RHIZOME

Colaboratori:
peisagist Ioana Marin (Studio Fluid)
producție: WorkWork
materiale: Geplast
stud. arh. Silvia Marina Guguloi

Comentariul autorului

Loc de noi
În București, spațiul public este dedicat mai mult autovehiculelor decât pietonilor. Utilizarea la comun a acestui spațiu stârnește multe reacții din partea comunității: de la tensiuni între șoferi și pietoni la diverse moduri inventive prin care fiecare încearcă să-și aproprieze câte un petic, în lipsa unei reacții din partea autorităților. Există din ce în ce mai multe grupuri de inițiativă care solicită prioritizarea pietonilor și redobândirea spațiului public, dar în lipsa unei dorințe comune din partea comunității lucrurile sunt îngreunate. De asemenea, lipsa unor spații publice pietonale de calitate au generat realitatea în care ne aflăm – cea în care majoritatea cetățenilor nici nu știu ce este un astfel de spațiu. Astfel, frica de a pierde locul de parcare depășește dorința de a avea un spațiu de loisir dedicate pietonilor.

Pe lângă problemele evidente aduse de criza sanitară de anul acesta, pandemia și izolarea ne-au adus într-un context în care oamenii au ajuns să aprecieze mult mai mult puținul spațiu public pe care îl au la dispoziție în București. Este un moment ideal pentru a le oferi oamenilor diverse instrumente prin care să învețe să-și dorească un spațiu public pietonal, instrumente prin care să-l redobândească în favoarea mașinilor. Aceste instrumente sunt necesare pentru a face o trecere treptată și pentru a evita amplificarea tensiunilor existente.

La Firul Ierbii (LFI) este un centru comunitar accesibilizat gândit să deservească evenimente ce îmbunătățesc viața orașului pe mai multe planuri. Din păcate, situația din ultimele luni nu a mai permis astfel de activități. Pentru a nu pierde legătura cu comunitatea există nevoia de a readuce oamenii, treptat și în siguranță, împreună să socializeze activând spațiul public comun pe care îl avem la dispoziție - grădina LFI. Aceasta se află și la intersecția dintre Splaiul Unirii cu Bulevardul Abatorului - marchează/definește colțul fostei industrii și este și într-o directă legătură cu râul Dâmbovița prin podul pietonal ce aduce oamenii chiar în fața grădinii.
Ca răspuns la aceste două nevoi identificate – crearea unui instrument pentru a redondândi spațiul public și păstrarea legăturii centrului comunitar cu comunitatea, au fost utilizate resursele existente, dar îmbunătățite printr-o intervenție simplă, dar de efect – o bancă.
Banca această este amplasată într-un loc în care am observat că oamenii tindeau în mod firesc să se așeze din când în când. Din păcate, de cele mai multe ori nici nu mai apucau să se gândească că ar putea să se așeze deoarece mașinile blocau trotuarul și trecerea de pietoni. Intervenția a adus un număr mult mai mare de utilizatori care ajung să oprească de fapt parcarea mașinilor pe trotuar prin simplul fapt că spațiul public pietonal este utilizat ca loc de odihnă, socializare, etc.
Intervenția este gândită cu scopul de a obține rezultate în comunitate pe termen lung și a fost realizată în timpul Street Delivery 2020. Astfel, materialele utilizate sunt rezistente la intemperii, aducând plusvaloare zonei și după încheierea festivalului. Activarea face parte din primii pași ce pot fi făcuți pentru a stimula comunitatea să-și redobândească spațiul public și să existe cerere pentru zone pietonale generoase și de calitate.