Comentariul autorului
Parteneriatul public-privat, este un mod de dezvoltare mai rar folosit în interesul binelui public, necesitând încrederea și colaborarea între actori privați și administrația locală. În cazul acesta, clientul, o companie multinațională cu o agendă orientată către cetățeni și comunitate, decide să investească în spațiul public care constituie accesul în propriul complex comercial. Scopul proiectului: reabilitarea acestui spațiu public folosind resurse private.
Înaintea intervenției, situl era constituit dintr-o amenajare neatractivă, într-o stare de avansată degradare, organizată incoerent și, datorită localizării, prezentând probleme de confort acustic, visual și biologic. Bazată pe analizarea în detaliu a sitului și a nevoilor utilizatorilor, propunerea recontectează spațiul cu vocația de grădină publică. Design-ul împarte spațiul în două mari zone: spațiul de joacă public și zona comunitară multifuncțională, un spațiu prietenos care poate găzdui dezbateri publice, proiecții de film în aer liber, mese comunitare, târguri, sesiuni de plajă, etc. Spațiile de întâlnire și socializare sunt protejate de traficul greu și proiectate conform fluxurilor principale și a intrărilor în clădire.
Propunerea obține un nivel ridicat de confort, prin crearea unui microclimat plăcut, folosirea mobilierului urban adaptat nevoilor dar și prin modelarea topografiei cu scopul de a crea diversitate în spectrul vegetației, un factor decisiv în contracararea nivelurilor considerabile de poluare. Noua topografie este folosită și ca o protecție împotriva traficului greu din apropiere și ca o coloană vertebrală organizatoare pentru echipamentele de joacă. Pentru atingerea unui grad ridicat de sustenabilitate ecologică, au fost alese cu precădere materiale naturale precum lemn, pietriș, fulgi de cauciuc reciclat, etc.
Alte lucrări cu aceiași autori: