ro | en
Noptiera Ecou

Noptiera Ecou

Autori: arh. Bogdan Ciocodeica
Foto: Vlad Patru, Alin Stoica

Comentariul autorului

Noptiera Ecou este un obiect de mobilier care face parte dintr-o colecție mai extinsă. Ecou este format dintr-o serie de piese de mobilier, de colecție, in ediție limitată, create în exclusivitate pentru Galeria Kolkhoze din Paris. Fiecare obiect este produs într-o ediție de 8+4 AP (artist approved), numerotate și semnate, ele fiind la intersecția dintre un obiect funcțional și unul sculptural.
Ecou are ca punct de plecare sculptura modernistă, din care se inspiră prin preluarea unui gest simplu pe care îl sintetizează la maxim și îl remixează astfel explorând noi forme și valențe ce se nasc din acest joc. Integrând această mișcare spațială într-o piesa de mobilier ea capătă noi forme de existență, renaște. Demersul este unul de distilare a formei și de căutare a unor noi înțelesuri într-un mediu palpabil realizând o punte între un obiect cu rol funcțional și o sculptură.
Noptiera Ecou este un omagiu adus lucrării Sărutul aparținând sculptorului Constantin Brâncuși, unul dintre cei mai important exponenți ai curentului modernist în sculptură. Obiectul preia gestul și îl sintetizează. Îmbrățișarea dintre cele două entități este motorul căutării din spatele piesei. Gestul este simultan foarte discret, de la distanță obiectul părând unul foarte compact, monobloc, dar devine foarte evident când ne apropiem de acesta. Geometrizarea aproape Art Deco nu face decât să întărească liniile care definesc îmbrățișarea dintre cele două jumătăți. Folosirea unei esențe de lemn închis la culoare, fie că e vorba de nucul american, fie că e vorba de versiunea în wenge, este una intenționată. Culoarea întunecată, intensă creează relaționări diferite ale utilizatorului cu obiectul în funcție de distanța de percepție și de cantitatea de lumină.
Produs într-un atelier cu tradiție în sculptarea lemnului, din Paris, obiectul poate să există ca o piesă compactă, aproape ca o sculptură, sau poate să facă un pas spre funcționalitatea specifică unei piese de mobilier, având chiar și un sertar, fără a pierde nimic din puterea gestului sau integritatea vizuală.
Colecția Ecou este formată din 6 piese individuale și cuprinde: un cabinet, o comodă, o masă, o masă de cafea, un paravan despărțitor și o noptieră.