ro | en
co-LIZA 2.0
  • Premiul secțiunii „Arhitectura amenajărilor interioare / design de obiect”

co-LIZA 2.0

Autori: arh. George Marinescu, arh. Maria Daria Oancea
Birou de proiectare: Atelier Ad Hoc Comunitate

Colaboratori:
Beneficiar: Asociația Casa Jakab Toffler, Minitremu
Proiectare de detaliu și producție: Andrei Savonea
Demersul se desfășoară în cadrul rezidenței de cercetare și creație Social Fabric, ca parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, finanțat prin programul Grow Timișoara 2023.
Credite fotografii: Atelier Ad Hoc, Casa Jakab Toffler
Foto: Atelier Ad Hoc, Casa Jakab Toffler

Comentariul autorului

co-LIZA 2.0 este un proiect realizat în cadrul unei rezidențe de cercetare organizată de Asociația Casa Jakab Toffler în cartierul Fabric din Timișoara. Lucrarea vine în urma unui demers similar inițiat în anul 2022 în cadrul proiectului „We Are Here To Stay”.
Scopul proiectului este de a ajuta grupurile civice care activează în cartier să organizeze evenimente culturale și sociale pentru comunitate cu ajutorul unui obiect-resursă care se află în co-gestiune între diferite organizații.
Obiectul este gândit ca un kit de activare comunitară sub forma unui echipament mobil, ușor de transportat pe distanțe relative scurte în cartier, putând fi montat în diferite ipostaze potrivite pentru activitățile comunitare realizate de organizații.
Liza, un element standard folosit pentru transportul mărfurilor, este integrată ca structură în cadrul piesei de mobilier, căruia îi susține deplasarea atât la interior cât și la exterior. Toate cele trei poziții ale lizei ( verticală, orizontală, oblică ) sunt folosite în proiect ca să genereze ipostaze diferite de folosire la cote multiple, în funcție de persoanele care folosesc obiectul și activitățile desfășurate. Acestea pot fi diverse, de la ateliere, expoziții și workshop-uri, la joacă, sport, petreceri și gătit.
Lucrarea este realiză din placaj și are o serie de perforații care fac posibilă adăugarea unor accesorii metalice ( cârlige, agâțătoare, diferite suporturi pentru creioane, tacâmuri, role hârtie, etc. ). Suprafețele de contact sunt prevăzute cu foi de aluminiu putând fi folosite ca mese sau bănci, în funcție de cota la care sunt montate.
Acesta varianta a obiectului este prevăzută cu un element vertical de tip catarg, ce poate fi montat până la o cota de peste trei metri, de care pot fi agățate diferite elemente de prindere a cablurilor, pentru a susține activități variate pe un perimetru mai amplu în spații publice sau cu utilizare colectivă ( de la jocuri de badminton și volei, la expoziții și obiecte semnal ).
co-LIZA 2.0 este un instrument de activare comunitară care ajută organizațiile și vecinii la co-producerea unor scenarii civice de (re)imaginare și (re)apropiere a spațiilor din cartier. Demersurile susținute, care sunt de multe ori invizibile și informale, au rolul de a mobiliza comunitatea și a arăta valoarea ascunsă a colaborării și a solidarității de vecinătate, ce pot reorienta discuțiile legate de spațiile abandonate sau în curs de amenajare în raport necesitățile și aspirațiile unei comunități.