ro | en
B.E.N. cuibul modular pentru păsări
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectura amenajărilor interioare / design de obiect”

B.E.N. cuibul modular pentru păsări

Autori: arh. Iarina Tavă, arh. int. Ana Porim
Birou de proiectare: nuumroom

Colaboratori: dezvoltat la Nod Makerspace, în colaborare cu Societatea Ornitologică Română
Foto: Cristian Vasile

Comentariul autorului

Chiar și în zone urbane trăim cu multe specii de animale pe care adesea le ignorăm. Prin obiectul pe care îl propunem dorim să aducem publicul mai aproape de păsări. Amplasarea unui cuib în apropierea locuințelor noastre ar putea să fie un gest firesc.
De multe ori cuiburile de păsări sunt concepute mai mult pentru a fi estetice, iar partea lor esențială - a funcționalității este tratată superficial, rezultând o serie de obiecte care sunt numai decorative. În realitate, fiecare specie de păsări are nevoi specifice. În funcție de mărimea, obiceiurile și comportamentul lor, cerințele pentru un cuib potrivit diferă. B.E.N. este un proiect interdisciplinar, realizat în colaborare cu Societatea Ornitologică Română, prin care ne-am propus să aducem împreună designul și diversitatea cuiburilor funcționale pentru păsări.
B.E.N. este un cuib modular care se poate adapta pentru a găzdui diferite specii de păsări: pițigoi albastru, pițigoi sur, măcăleandru, pițigoi mare, capîntortură, muscar gulerat, ciocănitoare pestriță mare, țiclean și vrabie. Este compus din trei elemente: Cutie-Intrare-Cuib (Box-Entrance-Nest: B.E.N.), care se pot schimba pentru a crea un nou cuib.
B.E.N. respectă dimensiunile pentru intrare și gabarit interior specifice fiecărei specii, dar și alte detalii legate de comportamentul păsărilor. Turnul pentru vrăbii se poate configura pentru a conține o serie de cuiburi verticale, fiind păsări cărora le place să trăiască în colonii. Pentru ciocănitoare este prevăzută o intrare preformată, iar inelele metalice oferă protecție împotriva prădătorilor. Este realizat din lemn masiv de tei, iar cutia este tratată la exterior prin folosirea tehnicii de ardere care creează o protecție naturală lemnului.